Het maken van een vraag

Aangepast 3 months ago door Elvira Davidsz

Het is mogelijk om zelf opgaven toe te voegen in Learnbeat. Dit kan bijvoorbeeld een open vraag, meerkeuzevraag of een gatentekst zijn. Het kan ook een vraag zijn waarbij de leerlingen eerst naar een video moeten kijken of zelf een bestand moet uploaden. Kortom, er zijn een hele hoop soorten vraagvormen waar je uit kunt kiezen.

Een vraag maken

Maar hoe maak je nou zelf een vraag? Navigeer via de het icoon met de pen met het liniaal (Auteur) naar de auteursomgeving. Navigeer vervolgens naar de activiteit waar je de vraag in wilt zetten en klik op de plus van 'Voeg toe' rechtsonder in beeld. Je kunt er voor kiezen om een introductietekst bij de vraag te schrijven, maar dat is niet verplicht. Wanneer je er wel voor kiest om een introductietekst te schrijven, vergeet dan niet om op 'Opslaan' te klikken voordat je doorgaat met het toevoegen van de vraag. Klik vervolgens op 'Voeg bron of opdracht toe'. Je kunt dan kiezen uit de vele soorten vraagvormen. Achter iedere vorm staat een oogje. Als je op het oogje klikt, krijg je een voorbeeld van hoe de vraag eruit zal komen te zien. Maak je keuze en begin met het maken van de opgave. Hieronder geven we je vast een voorbeeld van het maken van een 'Open vraag' en een 'Meerkeuze vraag'.

Wanneer je zelf lesmateriaal maakt, gebruik je de structuur van Learnbeat. Lees hier meer over de opbouw vanhet lesmateriaal in Learnbeat.

Open vraag maken

Klik op 'Voeg bron of opgave toe'. Klik op de optie ‘Open vraag’. Door hierop te klikken, verschijnt de mogelijkheid om een vraag en antwoord toe te voegen. Kijk in de rechterkolom voor extra opties. Hier kun je ‘Antwoord met opmaak’ selecteren zodat de leerlingen zelf een opmaak aan hun antwoord toe kunnen voegen, of de opties ‘Exact antwoord’ en ‘Hoofdlettergevoelig’ toevoegen. Klik altijd op het icoon ‘Opslaan en terug’ wanneer je klaar bent.

Meerkeuze vraag maken

Klik weer op 'Voeg bron of opgave toe' en selecteer de optie ‘Meerkeuzevraag’. Voeg in het vakje 'Vraag' de vraag toe. Onder 'Antwoorden' voeg je de verschillende antwoorden toe. Klik op het vinkje rechts als je een antwoord af hebt en door wilt met het volgende antwoord.  Markeer vervolgens het juiste antwoord door rechts van het antwoord op het lampje te klikken. Sla de vraag vervolgens op met ‘Opslaan en terug’.

Tip! Bij elke werkvorm staat aan de rechterkant een korte uitleg.

Toetsen

Wanneer je de vragen die je in een activiteit hebt gemaakt wilt gebruiken als toets, kun je dit aangeven onder 'opties' met de functie 'Markeer als toets'. De activiteit gaat dan automatisch over in de 'Toetsmodus' en is niet zichtbaar voor leerlingen tot het moment dat jij deze toets als docent voor de leerlingen openzet. Lees hier alles over de toetsmodus.