Toets afnemen in de Safe Exam Browser

Aangepast 8 hours ago door Jill Gotink

Safe Exam Browser

Wil je een toets volledig beveiligd afnemen? Dat kan met de Safe Exam Browser. Deze browser isoleert de leerling tijdens het maken van de toets met de rest van zijn apparaat. Leerlingen kunnen hierdoor tijdens het maken van hun toets niet langer een andere internetpagina openen, een screenshot maken en/of bijvoorbeeld de toets verlaten.

Let op: leerlingen met beperkte rechten op hun apparaat kunnen problemen ondervinden met het installeren en gebruik van de Safe Exam Browser. Wij raden aan om alleen de Safe Exam Browser te gebruiken wanneer uw leerlingen volledige rechten hebben op hun apparaat.

De Safe Exam Browser wordt ondersteund op Windows, MacBook en iPad. Het is niet mogelijk om de browser te openen op Android apparaten en Chromebooks. Hieronder zijn de download links te vinden per apparaat.

Wat moet de leerling doen om een toets af te kunnen nemen in Safe Exam Browser?

Safe Exam Browser gebruiken
Na het installeren van de Safe Exam Browser op elk apparaat, kan je dit 'aan' zetten bij het afnemen van toetsen. De Safe Exam Browser moet per klas en per toets aangezet worden. In de afbeelding hieronder is aangegeven waar je deze 'aan'-knop vindt. Vergeet niet om op opslaan te klikken!

'Aan-knop' Safe Exam Browser.
Waar je als docent het 'wachtwoord' kan vinden.

De Safe Exam Browser staat nu aan. Zodra de docent de toets start, worden de leerlingen naar de toets gestuurd. Als de leerlingen vervolgens aan de toets willen beginnen, opent er een nieuw venster waarin duidelijk wordt gemaakt dat de toets alleen af te nemen is in de geïsoleerde omgeving. Na het openen van de toets in de Safe Exam Browser, kunnen de leerlingen deze omgeving niet meer verlaten totdat zij de toets inleveren of als de docent de toets inneemt.

Mochten leerlingen problemen ervaren met het inleveren van de toets, dan kan de leerling als noodoplossing op de ‘quit’-knop rechtsonder in de Safe Exam Browser klikken. Hiervoor heeft de leerling een wachtwoord nodig die alleen voor de docent beschikbaar is. Deze is namelijk te vinden onder het keuzemenu die verschijnt na het klikken op de Safe Exam Browser ‘aan’-knop

Leerling opent via Safe Exam Browser de toets
Leerling opent via Safe Exam Browser de toets
Toets via Safe Exam Browser
Tip: wij raden aan om je leerlingen eerst de Safe Exam Browser te laten installeren op zijn/haar eigen apparaat, voordat zij een toets maken. Laat je leerlingen eerst een proeftoets maken om gewend te raken aan de omgeving.

Lees hier meer algemene informatie over het afnemen van toetsen in Learnbeat.