Aan de slag met de SOMtoday leeromgeving

door Eelko Huizing

Alle docenten en leerlingen die werken met SOMtoday kunnen gratis gebruik maken van de SOMtoday leeromgeving. Deze leeromgeving is 'powered by Learnbeat'. Leren op maat, dat is waar Learnbeat voor staat. Learnbeat maakt het onderwijs leuker, makkelijker en beter. Voor leerlingen en docenten. Met Learnbeat staat alle theorie, opgaven, filmpjes en toetsen in één overzichtelijke leeromgeving. De slimme software van Learnbeat zorgt dat leerlingen effectief leren, op de juiste leerdoelen en op het juiste niveau. Terwijl de docent het overzicht houdt. Learnbeat heeft overzichtelijke dashboards met de voortgang en prestaties van de leerlingen.

Gebruik je SOMtoday en zie je geen knoppen of iconen van de SOMtoday leeromgeving? Tussen april en juli 2017 wordt de leeromgeving gefaseerd uitgerold naar alle SOMtoday gebruikers. Het kan dus zijn dat de leeromgeving voor jou nog niet beschikbaar is. Toch direct toegang? Neem dan contact op met SOMtoday support of je accountmanager.

Hieronder laten we je zien hoe je in 5 simpele stappen een start kunt maken met de SOMtoday leeromgeving.

1. De SOMtoday leeromgeving activeren
  2. Het is heel makkelijk om de SOMtoday leeromgeving te activeren. Klik bij een van je lesgroepen op het blokje 'SOMtoday leeromgeving' en je gaat direct naar de leeromgeving. Als eerste selecteer je een vak. Om de leeromgeving te ontdekken zetten we eerst een demo-klas voor je klaar, met lesmateriaal en gefingeerde antwoorden van gefingeerde leerlingen. Volg daarna de korte rondleiding om kennis te maken met de belangrijkste functionaliteiten.

3. Je eigen klas toevoegen
  4. Nadat je de demo-klas hebt bekeken en de rondleiding heb gevolgd ben je er helemaal klaar voor om een eigen klas aan te maken, met lesmateriaal van jouw keuze. Het is gelukkig heel makkelijk. Kies rechtsboven in je scherm voor 'voeg eigen klas toe', vul de naam van de klas, het leerjaar en het niveau in en maak je keuze uit een van de gratis lesmodules die we voor je hebben klaargezet. Kies voor een enkele lesmodule, of selecteer er direct meer tegelijk. En natuurlijk kun je later heel makkelijk je eigen lesmateriaal toevoegen.

5. Leerlingen uitnodigen
  6. Tevreden met het lesmateriaal dat je hebt klaargezet? Dan is de volgende stap om je leerlingen uit te nodigen. Navigeer naar 'Instellingen'  (de profielafbeelding linksonder) en kies daarna voor 'Beheer leerlingen'. Leerlingen uitnodigen doe je heel eenvoudig met een linkje of een klassencode.

7. Leerlingen accepteren
  8. Als de leerlingen op de link klikken, hoeven ze alleen eenmalig in te loggen met hun SOMtoday-account. Gebruik je de klassencode? Dan kiezen de leerlingen voor 'voeg een vak toe'. Dat is alles. Geen gedoe met gebruikersnamen of wachtwoorden die je moet uitdelen. Als een leerling zich heeft aangemeld, krijg je een melding en kun je de leerling accepteren.

9. Voortgang bekijken in SOMtoday
  10. Nu heb je je eigen klas, met lesmateriaal en leerlingen. Je profiteert nu van alle voordelen van de integratie in SOMtoday. Zo zie je bijvoorbeeld in SOMtoday waar leerlingen het laatst aan gewerkt hebben en wat hun voortgang is. Ook klik je vanuit SOMtoday direct door de juiste plek in Learnbeat.

Meer weten over leeromgeving? Bekijk de artikelen over 'De basis van Learnbeat'.