Zelf lesmateriaal maken in Learnbeat

Bijgewerkt 3 weeks ago door Loes Formsma

In Learnbeat kun je eenvoudig eigen lesmateriaal ontwikkelen. Je doet dit als aanvulling op een bestaande methode, om een eigen lessenreeks te ontwikkelen of om zelf een hele methode uit te werken.

Lesmateriaal maken in Learnbeat

Nieuw lesmateriaal maak je in de auteursomgeving. Je komt hier door te klikken op het icoon van de pen en liniaal in de linkerbalk. Wanneer je in de auteursmodus bent, selecteer je eerst de klas of groep waarin je het eigen materiaal gaat maken.

Zolang je nog materiaal aan het ontwikkelen bent, is het het beste om een klas zónder leerlingen te gebruiken. Deze nieuwe klas maak je aan door via 'Mijn klassen' linksboven in het scherm op 'Beheer klassen' te klikken en een nieuwe klas aan te maken, die je bijvoorbeeld 'Auteursklas' of 'Ontwikkelklas' noemt.

Wanneer je een klas aanmaakt of selecteert, krijg je te maken met de opbouw van de structuur in Learnbeat. Nadat je een klas hebt aangemaakt, kun je niet meteen een activiteit zoals een toets aanmaken. Het is nodig eerst bovenliggende lagen, namelijk een hoofdstuk en een paragraaf, toe te voegen. De structuur is als volgt:

Klas > Hoofdstuk > Paragraaf > Activiteit > Opgaven

Nadat je een hoofdstuk, paragraaf en activiteit hebt aangemaakt in de klas, kom je op het opgavenniveau. De bovenliggende lagen zie je bovenaan je scherm staan bij het maken van de opgaven.

De verschillende soorten activiteiten

Je kan zeven verschillende soorten activiteiten toevoegen.

• Een standaardactiviteit (meerkeuzevragen, open vragen, combinatievragen, etc.)
  • Adaptief (laat leerlingen extra oefenen met vragen waar hij/zij niet goed op scoort)
  • Toetsmodus (activiteit is pas zichtbaar voor leerlingen wanneer jij als docent daarvoor kiest)
  • Toets met versies (geneer verschillende versies van een toets)
  • Presentatiemodus (interactief aan de slag met je leerlingen)
  • Video (toon op groot scherm een video aan de hele klas)
  • Woordjes (laat leerlingen oefenen met begrippen)
Hoe zien mijn leerlingen het lesmateriaal dat ik maak?

Wanneer je materiaal hebt gemaakt, wil je natuurlijk bekijken hoe dit eruit ziet voor je leerlingen. Je kunt hiervoor snel tussen de auteursomgeving (icoon potlood en liniaal) en het lesmateriaal (icoon koffer) navigeren met het kruimelpad boven in je scherm. Je blijft op deze manier op dezelfde pagina - de ene keer kijk je naar het lesmateriaal vanuit de auteur en kun je aanpassingen doen, klik je op de koffer dan zie je het materiaal op de manier hoe de leerlingen het zien.

Is het materiaal klaar voor gebruik? Plaats het dan vanuit de auteursklas via de bibliotheek in je klassen met leerlingen, zodat je het kunt gebruiken in je lessen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.

Met de emoji's onder dit artikel kun je ons laten weten of we je met dit artikel naar tevredenheid hebben geholpen. Door erop te klikken help je ons de artikelen kritisch te blijven beoordelen en zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jouw vragen. Wij zijn blij met jouw feedback. Met elkaar maken we Learnbeat steeds beter!