Leerlingen uitnodigen voor de klas (Somtoday)

Bijgewerkt 3 weeks ago door Loes Formsma

Werkt jouw school met Somtoday? Houdt dan deze stappen aan om de leerlingen uit te nodigen en toe te voegen aan de klas. Er wordt éénmalig een koppeling met SOMtoday gemaakt, zodat leerlingen bij Learnbeat kunnen inloggen met hun SOMtoday account. Wanneer je deze koppeling maakt, deel je geen verdere gegevens.

Het uitnodigen van leerlingen

Het uitnodigen en toevoegen van leerlingen verloopt via 'Instellingen', links onderin je scherm. Klik op 'Beheer leerlingen' onder de klas waarvoor je de leerlingen wilt uitnodigen.

Als je leerlingen al een Learnbeat account hebben, klik je op 'Voeg leerlingen toe met een bestaand account'. In de zoekbalk zoek je de namen van de leerlingen op, waarna je op 'Voeg leerlingen toe' klikt.

Als de leerlingen nog geen Learnbeat account hebben of het lijkt je fijner om de hele klas in één keer uit te nodigen, kan dit op drie manieren, namelijk via de e-mail, via een link en via een code tijdens de les.

Leerlingen uitnodigen via e-mail

Wil je jouw leerlingen uitnodigen voordat de les begint en beschik je over hun e-mailadressen, kies dan voor deze optie. Je vult de e-mailadressen van de leerlingen in één keer in en nodigt ze vervolgens uit voor de klas. De leerlingen ontvangen een uitnodiging om deel te nemen aan de klas. Zodra de leerling op de uitnodiging klikt, kan de leerling inloggen met zijn/haar Somtoday account. Er kunnen vervolgens twee situaties ontstaan.

I. Het Somtoday account is al gekoppeld aan het Learnbeat account

Als het Somtoday account al is gekoppeld aan een Learnbeat account, zal de leerling direct een toegangsverzoek verzenden naar de docent. De leerling hoeft geen verdere stappen te ondernemen.

II. Het Somtoday account is nog niet gekoppeld aan een Learnbeat account

Als het Somtoday account nog niet gekoppeld is aan een Learnbeat account kan de leerling inloggen bij Learnbeat of een nieuw account aanmaken in Learnbeat. Als de leerling al een Learnbeat account heeft dat nog niet gekoppeld is met Somtoday, is het alsnog de bedoeling om ook in te loggen met dit account. Na het inloggen wordt er automatisch een koppeling met het Somtoday account gemaakt. Mocht de leerling nog geen Learnbeat account hebben, maakt de leerling een nieuw account aan. Zodra het Learnbeat account is aangemaakt, wordt er een e-mail verzonden naar het mailadres van de leerling. Nadat de leerling deze e-mail heeft geverifieerd, wordt er een toegangsverzoek naar de docent verzonden.

Ook deze optie is handig als je de leerlingen wilt uitnodigen voordat de les begint. Kopieer de link en geef deze aan je leerlingen via een medium naar keuze. De leerling krijgt na het klikken op de link twee opties: inloggen met zijn/haar Learnbeat account of een nieuwe account aanmaken. Leerlingen die zich aanmelden via deze link doen dan automatisch een toegangsverzoek welke door de docent geaccepteerd moet worden.

Leerlingen direct in de klas uitnodigen

Wil je tijdens de les jouw leerlingen uitnodigen? Dan is deze optie het meest geschikt. Door middel van een klascode of een QR-code op een klassikaal scherm te delen kun je leerlingen uitnodigen tijdens de les. De klascode kunnen leerlingen invullen rechtsboven op https://inloggen.learnbeat.nl. De QR-code kunnen de leerlingen scannen met een QR-scanner (externe applicatie). Ook bij deze vorm van uitnodigen krijgt de leerling twee opties: inloggen met zijn/haar Learnbeat account of een nieuwe account aanmaken.

Hebben je leerlingen Learnbeat vorig jaar gebruikt? Laat ze dan nu inloggen met hun gegevens van vorig schooljaar!

Wanneer een leerling klikt op Begin met een nieuw account, moet hij of zij zijn voornaam, achternaam en e-mailadres opgeven. De schoolnaam komt automatisch mee. Na het invullen van de gegevens krijgt de leerling een mail met zijn of haar gegevens. Zo is het wachtwoord nooit kwijt.

Toegangsverzoeken

Om te voorkomen dat leerlingen in een verkeerde klas terecht komen, laten we leerlingen automatisch nog een toegangsverzoek doen bij de docent. Wanneer de leerlingen door de docent worden uitgenodigd op een bestaande account of als de leerlingen een account aanmaken met het e-mailadres waarop zij zijn uitgenodigd door de docent wordt er geen toegangsverzoek gedaan. De docent heeft dan gericht het e-mailadres van de leerling ingevuld en op die manier de deelname van de leerling in die specifieke klas bevestigd. De leerling zit direct in de klas. In het geval van de gedeelde link en de klassencode krijgt de docent een melding wanneer leerlingen toegang vragen tot de klas. Ga naar 'Instellingen' om de leerlingen te accepteren of te weigeren. Je kan toegang geven per leerling of in één keer voor meerdere leerlingen. De geaccepteerde leerlingen zitten nu in de klas!

Leerlingen wisselen van klas

Het komt natuurlijk wel eens voor dat leerlingen wisselen van klas in de loop van het schooljaar. Dit kun jij als docent zelf doen, wanneer de leerling de voortgang niet mee hoeft te nemen. Je verwijdert de leerling uit de oude klas en voegt deze toe in de nieuwe klas. Wanneer een leerling de voortgang wel mee moet nemen kun je even contact met ons opnemen via support@learnbeat.nl.

Leerlingen verwijderen van de klas

Je kunt een leerling verwijderen van de klas door te klikken op 'Instellingen' in je docentenaccount. In de desbetreffende klas is er per leerling een optie 'leerling verwijderen'. Wanneer je de leerling uit de klas verwijderd, blijft het account van de leerling bestaan en kun je te allen tijde de leerling weer toevoegen aan de klas. De voortgang van de leerling verschijnt dan automatisch ook weer.

Let op: als een leerling van klas wijzigt, gaat het gemaakte werk niet meteen mee. Voor verplaatsen met behoud van voortgang kun je ons mailen op support@learnbeat.nl
Andere vragen over Somtoday

Lees de volgende artikelen als je meer wilt weten over hoe een docent inlogt in Learnbeat met Somtoday en hoe je klassen kunt koppelen met Somtoday lesgroepen.