Leerlingen uitnodigen voor de klas (SOMtoday)

Aangepast 6 days ago door Jill Gotink

Werkt jouw school met SOMtoday? Houdt dan deze stappen aan om de leerlingen uit te nodigen en toe te voegen aan de klas. Er wordt namelijk éénmalig een koppeling met SOMtoday gemaakt, zodat leerlingen bij Learnbeat kunnen inloggen met hun SOMtoday account. Wanneer je deze koppeling maakt, deel je geen verdere gegevens.

Als de leerlingen in de klas al een Learnbeat account hebben kan je ze gemakkelijk toevoegen uit een andere klas. Als de leerlingen nog geen Learnbeat account hebben kan je ze uitnodigen voor de klas. Het uitnodigen en toevoegen van leerlingen verloopt via instellingen.

Het uitnodigen van leerlingen

Als de leerlingen nog geen Learnbeat account hebben of het lijkt je fijner om de hele klas in één keer uit te nodigen, kan dit op drie manieren. Ga in het linkermenu naar instellingen boven de aan/uit knop van Learnbeat. Klik op beheer leerlingen onder de klas waarvoor je de leerlingen wilt uitnodigen. Je ziet nu drie opties om leerlingen uit te nodigen, namelijk via de e-mail, via een link en uitnodigen tijdens de les.

Leerlingen uitnodigen via e-mail

Wil je jouw leerlingen uitnodigen voordat de les begint en beschik je over hun e-mailadressen, kies dan voor deze optie. Je vult de e-mailadressen van de leerlingen in één keer in en nodigt ze vervolgens uit voor de klas. De leerlingen ontvangen een uitnodiging om deel te nemen aan de klas. Zodra de leerling op de uitnodiging klikt, kan de leerling inloggen met zijn/haar SOMtoday account. Er kunnen vervolgens twee situaties ontstaan.

I. De SOMtoday-account is al gekoppeld aan Learnbeat account.

Als de SOMtoday-account al is gekoppeld aan een Learnbeat account, zal de leerling direct een toegangsverzoek verzenden naar de docent. De leerling hoeft geen verdere stappen te ondernemen.

II. De SOMtoday-account is nog niet gekoppeld aan een Learnbeat account.

Als de SOMtoday-account nog niet gekoppeld is aan een Learnbeat account kan de leerling inloggen bij Learnbeat of een nieuwe account aanmaken in Learnbeat. Als de leerling al een Learnbeat account heeft dat nog niet gekoppeld is met SOMtoday, is het alsnog de bedoeling om ook in te loggen met dit account. Na het inloggen wordt er automatisch een koppeling met het Somtoday account gemaakt. Mocht de leerling nog geen Learnbeat account hebben, maakt de leerling een nieuwe account aan. Zodra de Learnbeat account is aangemaakt, wordt er een e-mail verzonden naar de e-mail inbox van de leerling. Nadat de leerling deze e-mail heeft geverifieerd, wordt er een toegangsverzoek naar de docent verzonden.

Ook deze optie is handig als je de leerlingen wilt uitnodigen voordat de les begint. Kopieer de link en geef deze aan je leerlingen via een medium naar keuze. De leerling krijgt na het klikken op de link twee opties: inloggen met zijn/haar Learnbeat account of een nieuwe account aanmaken. Leerlingen die zich aanmelden via deze link doen altijd een toegangsverzoek die de docent moet accepteren.Leerlingen direct in de klas uitnodigen

Wil je tijdens de les jouw leerlingen uitnodigen? Dan is deze optie het meest geschikt. Door middel van een klascode of een QR-code op een klassikaal scherm te delen kan je leerlingen uitnodigen tijdens de les. De klascode kunnen leerlingen invullen rechtsboven op https://inloggen.learnbeat.nl. De QR-code kunnen de leerlingen scannen met een QR-scanner (externe applicatie). Ook bij deze vorm van uitnodigen krijgt de leerling twee opties: inloggen met zijn/haar Learnbeat account of een nieuwe account aanmaken.

Hebben je leerlingen Learnbeat vorig jaar gebruikt? Laat ze dan nu inloggen met hun gegevens van vorig schooljaar!

Wanneer een leerling klikt op Begin met een nieuw account, moet hij of zij zijn voornaam, achternaam en e-mailadres opgeven. De schoolnaam komt automatisch mee. Na het invullen van de gegevens krijgt de leerling een mail met zijn of haar gegevens. Zo is het wachtwoord nooit kwijt.

Toegangsverzoeken

Om ervoor te zorgen dat er geen verkeerde accounts in een klas terecht komen, laten we leerlingen eerst een toegangsverzoek doen. Als de leerlingen worden uitgenodigd op een bestaande account of als de leerlingen een account aanmaken met het e-mailadres waarop zij zijn uitgenodigd door de docent wordt er geen toegangsverzoek gedaan en zit de leerling direct in de klas. In alle andere gevallen is er wel een toegangsverzoek nodig. Nadat je de leerlingen hebt uitgenodigd krijg je vervolgens een melding wanneer leerlingen toegang vragen tot de klas. Ga naar instellingen om de leerlingen te accepteren of te weigeren. Je kan toegang geven per leerling of in één keer voor meerdere leerlingen. De geaccepteerde leerling(en) zit nu in de klas!

Voeg leerling toe uit een andere klas

Werken jouw leerlingen al met Learnbeat? Dan is het mogelijk dat zij al in een andere klas zitten. Je kunt jouw leerlingen gemakkelijk toevoegen door op de knop 'voeg een leerling toe uit een andere klas' te klikken. Wanneer je hier op klikt komt een lijst met alle leerlingen op jouw school tevoorschijn en kun je één voor één de leerlingen die je wilt toevoegen selecteren. De leerlingen hoeven vervolgens geen toegangsverzoek te doen en verschijnen direct in jouw klas.

Leerlingen wisselen van klas

Het komt natuurlijk wel eens voor dat er leerlingen wisselen van klas in de loop van het schooljaar. Wij kunnen deze leerlingen naar de juiste klas verplaatsen in Learnbeat, maar dit kun jij als docent ook zelf doen.

Leerlingen verwijderen van de klas

Je kunt een leerling verwijderen van de klas onder instellingen in je docenten account. In de desbetreffende klas is er per leerling een optie 'leerling verwijderen'. Wanneer je de leerling uit de klas verwijderd, blijft het account van de leerling bestaan en kun je te allen tijde de leerling weer toevoegen aan de klas.

Let op: als een leerling van klas wijzigt, gaat het gemaakte werk verloren.
Andere vragen over SOMtoday

Lees de volgende artikelen als je meer wilt weten over hoe een docent inlogt in Learnbeat met SOMtoday en hoe je klassen kan koppelen met SOMtoday lesgroepen.