Het portfolio: Hoe werkt het portfolio in Learnbeat?

Aangepast 3 weeks ago door Jill Gotink

In het portfolio kunnen leerlingen meerdere werkstukken, draaiboeken of vakoverstijgende projecten voor hun plusdocument, vakoverstijgend dossier en/of loopbaanoriëntatie (LOB) maken en verzamelen.

Onder docenten is er veel vraag naar een vak- en leerjaaroverstijgende omgeving waarin leerlingen projecten kunnen verzamelen. Om in deze behoefte te kunnen voorzien is het portfolio ontwikkeld. Het portfolio is een verzameling van projecten waarin de ontwikkeling van de leerling buiten het reguliere lesprogramma inzichtelijk kan worden gemaakt. Dit helpt leerlingen na te denken over de keuzes die zij maken en te reflecteren op hun eigen ontwikkeling.
 
Het portfolio voor de leerling

In het hoofdmenu in Learnbeat vinden jouw leerlingen de knop die naar de portfolio omgeving leidt. Hier kunnen zij de projecten aanmaken. Deze projecten zijn automatisch inzichtelijk voor de docenten bij wie zij in de klas zitten. Projecten in het portfolio zijn niet gebonden aan vakken of leerjaren.

Leerling perspectief: weergave portfolio

Elke leerling heeft een voorbeeldproject in zijn portfolio staan. Hierin wordt uitgelegd wat de mogelijkheden in de omgeving zijn. Zo kunnen leerlingen vaardigheden koppelen aan hun project om aan te tonen op welk gebied zij zich ontwikkeld hebben. Daarnaast kunnen leerlingen hun project verder inrichten door de volgende brontypes toe te voegen:

  • Tekst
  • Afbeelding
  • Video
  • Geluidsfragment
  • Bestand
  • Link
Leerling perspectief: bronnen portfolio

Het portfolio voor docenten
Je kunt als docent de portfolio's van leerlingen inzien en voorzien van feedback. Mocht je tevreden zijn met het portfolio van jouw leerling, dan kun je deze als afgerond markeren. Jouw leerling kan jou ook om een reactie vragen, in dit geval ontvang je een melding in je 'reacties' tabblad in de portfolio omgeving in je account. Wil je meer weten over de mogelijkheden van de docentenomgeving van het portfolio? Lees dan het artikel ‘Portfolio: Hoe kan ik als docent de portfolio omgeving gebruiken?’.

Docenten perspectief: zoek een portfolio


Leerling neemt contact op met docent via portfolio

Stap 1: Leerling klikt op 'vraag docent om een reactie'
Stap 2: Leerling kan één of meerdere docenten selecteren, indien wenselijk.
Stap 3: Na het selecteren, kan de leerling een gesprek beginnen.

Benieuwd hoe de portfolio-omgeving er uit ziet voor jouw leerlingen? Log in als leerling en neem een kijkje. Let wel op: je bent nu echt ingelogd als deze leerling, kijk hierdoor uit met eventuele gemaakte aanpassingen.

Hebben we je goed geholpen?