De voorleesfunctie

Aangepast 1 month ago door Čiska Jansz

Om Learnbeat toegankelijker en hiermee gebruiksvriendelijker te maken voor leerlingen met visuele beperkingen en leesproblemen, hebben we de voorleesfunctie ontwikkeld. Het doel van de voorleesfunctie is om bij alle tekstbronnen en tekstbronnen met regelnummers de gebruiker de mogelijkheid te geven om via een ingebouwde voorleesfunctie in de browser het tekstfragment voor te laten lezen.

Je kunt de voorleesfunctie herkennen aan het geluidsicoontje (luidspreker) rechtsboven in een tekstbron. Door op dit icoon te klikken start je de voorleesfunctie. Wanneer het voorlezen is begonnen, is de functie zowel te pauzeren als stop te zetten.

Beperkingen

De voorleesfunctie is afhankelijk van de ondersteuning die wordt geboden door het bestuurssysteem en de browser die je gebruikt. De ondersteuning komt in de vorm van een stem die de tekst voorleest. Wanneer Learnbeat deze stem niet kan vinden, zal het icoon niet zichtbaar zijn. Het kan zijn dat Learnbeat wel ondersteuning kan vinden, maar dat de stem niet goed genoeg voorleest. We horen graag van je als dit het geval is!

Goede ondersteuning voor:

Helaas geen ondersteuning voor:

iOS devices op Chrome en Safari (tablets, telefoons)

Android devices (tablets, telefoons)

Windows laptops op Edge *

Chromebooks

Mac OS Chrome, Safari en Firefox

Windows laptops op Chrome, Firefox en Internet Explorer

* Windows laptops op Edge

Wanneer jouw Windows laptop in Edge geen icoontje van de voorleesfunctie toont, kan het zijn dat de tekst-naar-spraak functie niet geïnstalleerd is op jouw laptop. Via deze link kun je lezen hoe je tekst-naar-spraak-talen downloadt. Na het downloaden moet je je laptop even herstarten en kun je de voorleesfunctie gebruiken.

Overige beperkingen
  • De voorleesfunctie is vooralsnog alleen beschikbaar in de standaard activiteit en dus niet in presentaties en toetsen.
  • De voorleesfunctie is niet beschikbaar in het handboek of in leerteksten.
  • De voorleesfunctie is alleen beschikbaar voor het standaard tekstbron sjabloon. Dus niet voor notities, nieuwsartikelen of andere varianten.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl.