De voorleesfunctie

Bijgewerkt door Suzanne den Brinker

Teksten laten voorlezen in Learnbeat

Om Learnbeat toegankelijker en hiermee gebruiksvriendelijker te maken voor leerlingen met visuele beperkingen en leesproblemen, hebben we de voorleesfunctie ontwikkeld. Het doel van de voorleesfunctie is om bij alle tekstbronnen en woordjesactiviteiten de gebruiker de mogelijkheid te geven om via een ingebouwde voorleesfunctie in de browser het tekstfragment voor te laten lezen.

De teksten en woordjes kun je in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans laten voorlezen.

Je kunt de voorleesfunctie herkennen aan het geluidsicoontje (luidspreker) rechtsboven in een tekstbron. Door op dit icoon te klikken start je de voorleesfunctie.

Bij grote teksten kan het soms wat langer duren voordat de tekst zich afspeelt. De tekst wordt door het systeem ingelezen en wordt daar de juiste geluidsfragmenten bij gezocht.

Als de tekst afspeelt kun je deze pauzeren of doorspoelen. Het doorspoelen doe je door de knop in de balk te bewegen.

Beperkingen
  • De voorleesfunctie werkt alleen op tekstbronnen, niet op vragen, antwoorden en afbeeldingen.
  • De voorleesfunctie is niet beschikbaar in het handboek.
Wist je dat de voorleesfunctie ook te gebruiken is binnen de toetsactiviteit? Zelfs wanneer je de Safe Exam Browser hebt ingeschakeld, kan jouw leerling de voorleesfunctie gebruiken.
Voorleesmogelijkheid in Woordjesactiviteit

Wanneer je woorden en begrippen oefent voor Frans, Duits, Spaans of Engels, kun je deze laten voorlezen. Ook hier doe je dat door op het luidspreker-icoontje te klikken. Belangrijk is wel dat je de kolom de naam van de taal geeft.

Alternatieven

Naast de voorleesfunctie is het nog steeds mogelijk om andere applicaties te gebruiken voor het voorlezen.

Zo is Kurzweil nog steeds te gebruiken in Learnbeat, hiervoor heb je Kurzweil 3000 nodig om gebruik te kunnen maken van hun webapplicatie.

Wel raden wij je uiteraard aan om de toepassing eerst te testen, voordat deze in gebruik wordt genomen.