Toets afnemen in de Safe Exam Browser

Aangepast 5 months ago door Jill Gotink

Safe Exam Browser

Wil je een toets volledig beveiligd afnemen? Dat kan met de Safe Exam Browser. Deze browser isoleert de leerling tijdens het maken van de toets van de rest van zijn apparaat. Leerlingen kunnen hierdoor tijdens het maken van hun toets niet langer een andere internetpagina openen, een screenshot maken en/of bijvoorbeeld de toets verlaten.

Let op: leerlingen met beperkte rechten op hun apparaat kunnen problemen ondervinden met het installeren van de Safe Exam Browser, hiervoor zijn beheerrechten nodig. Voor het gebruiken van de Safe Exam Browser voor leerlingen, zijn normale rechten voldoende.

De Safe Exam Browser wordt ondersteund op Windows, MacBook en iPad. Het is niet mogelijk om de browser te openen op Android apparaten en Chromebooks. Hieronder zijn de download links te vinden per apparaat.

Wat moet de leerling doen om een toets af te kunnen nemen in Safe Exam Browser?

Safe Exam Browser gebruiken

Nadat de leerlingen de Safe Exam Browser op hun devices hebben geïnstalleerd, kun je deze aanzetten bij het afnemen van toetsen. De Safe Exam Browser moet per klas en per toets aangezet worden. In de afbeelding hieronder is aangegeven waar je deze 'aan'-knop vindt. Vergeet niet om op opslaan te klikken!

De Safe Exam Browser staat nu aan. Zodra je als docent de toets start, worden de leerlingen naar de toets gestuurd. Wanneer de leerlingen vervolgens aan de toets willen beginnen, opent er een nieuw venster waarin duidelijk wordt gemaakt dat de toets alleen af te nemen is in de geïsoleerde omgeving. Na het openen van de toets in de Safe Exam Browser, kunnen de leerlingen deze omgeving niet meer verlaten totdat zij de toets inleveren of totdat jij als docent de toets inneemt.

Wachtwoord invoeren om uit de Safe Exam Browser te gaan

In het geval dat leerlingen problemen ervaren met het inleveren van de toets, kan de leerling als noodoplossing op de ‘quit’-knop rechtsonder in de Safe Exam Browser klikken. De leerling heeft vervolgens een wachtwoord nodig dat alleen voor jou als docent beschikbaar is. Dit wachtwoord is te vinden onder het keuzemenu dat verschijnt na het klikken op de Safe Exam Browser ‘aan’-knop (zie ook de afbeelding hierboven). 

Leerling opent via Safe Exam Browser de toets
Tip: wij raden aan om je leerlingen eerst de Safe Exam Browser te laten installeren op zijn/haar eigen apparaat, voordat zij een toets maken. Laat je leerlingen eerst een proeftoets maken om gewend te raken aan de omgeving.

Lees hier meer algemene informatie over het afnemen van toetsen in Learnbeat.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via (020) 70 09 854. Mis je iets in dit artikel of heb je suggesties? Stuur dan een mailtje met jouw verbeterpunten naar support@learnbeat.nl

Met de emoji's onder dit artikel kun je ons laten weten of we je met dit artikel naar tevredenheid hebben geholpen. Door erop te klikken help je ons de artikelen kritisch te blijven beoordelen en zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jullie vragen. Wij zijn blij met jouw feedback. Met elkaar maken we Learnbeat steeds beter!


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs