Toets afnemen in de Safe Exam Browser

Bijgewerkt 2 weeks ago door Jill Gotink

Safe Exam Browser

Wil je een toets volledig beveiligd afnemen? Dat kan met de Safe Exam Browser. Deze browser isoleert de leerling tijdens het maken van de toets van de rest van zijn apparaat. Leerlingen kunnen hierdoor tijdens het maken van hun toets niet langer een ander tabblad openen, een screenshot maken en/of bijvoorbeeld de toets verlaten.

Let op: leerlingen met beperkte rechten op hun apparaat kunnen problemen ondervinden met het installeren van de Safe Exam Browser. Hiervoor zijn beheerrechten nodig.

De Safe Exam Browser wordt ondersteund op Windows, MacBook en iPad. Het is niet mogelijk om de browser te openen op Android apparaten en Chromebooks. Hieronder zijn de download links te vinden per apparaat.

Wat moet de leerling doen om een toets af te kunnen nemen in Safe Exam Browser?

Safe Exam Browser gebruiken

Nadat de leerlingen de Safe Exam Browser op hun devices hebben geïnstalleerd, kun je deze aanzetten bij het afnemen van toetsen. De Safe Exam Browser moet per klas en per toets aangezet worden. In de afbeelding hieronder is aangegeven waar je deze 'aan'-knop vindt. Vergeet niet om op opslaan te klikken!

De Safe Exam Browser staat nu aan. Zodra je als docent de toets start, worden de leerlingen naar de toets gestuurd. Wanneer de leerlingen vervolgens aan de toets willen beginnen, opent er een nieuw venster waarin duidelijk wordt gemaakt dat de toets alleen af te nemen is in de geïsoleerde Safe Exam Browser-omgeving. Na het openen van de toets in de Safe Exam Browser, kunnen de leerlingen deze omgeving niet meer verlaten totdat zij de toets inleveren of totdat jij als docent de toets inneemt.

Wachtwoord invoeren om uit de Safe Exam Browser te gaan

In het geval dat leerlingen problemen ervaren met het inleveren van de toets, kan de leerling als noodoplossing op de ‘quit’-knop rechtsonder in de Safe Exam Browser klikken. De leerling heeft vervolgens een wachtwoord nodig dat alleen voor jou als docent beschikbaar is. Dit wachtwoord is te vinden onder het keuzemenu dat verschijnt na het klikken op de Safe Exam Browser ‘aan’-knop (zie ook de afbeelding hierboven).

Leerling opent via Safe Exam Browser de toets
Tip: laat leerlingen nadat ze de Safe Exam Browser hebben geïnstalleerd eerst een proeftoets maken. Op die manier weet je zeker dat Safe Exam Browser goed werkt op het apparaat van de leerling.

Lees hier meer algemene informatie over het afnemen van toetsen in Learnbeat.

Safe Exam Browser: problemen en oplossingen
  • De Safe Exam Browser werkt niet op een chromebook. De toets zal gemaakt moeten worden op een Windows PC, iPad of Macbook. Op Macbook versie 10.10 en 10.11 werkt SEB helaas ook niet optimaal, zorg er daarom voor dat de leerlingen de nieuwste versie downloaden.
  • Krijgt de leerling na het starten van de Safe Exam Browser een leeg wit scherm, en daarna een zwart leeg scherm? Laat ze SEB dan verlaten met het quit-password. Waarschijnlijk staat Family Protection van Microsoft aan. De leerling kan het best even even inloggen op een Microsoft account dat is gekoppeld aan een van zijn/haar ouders. Om te voorkomen dat dit tijdens het moment suprême gebeurt, is aan te raden een proeftoets af te nemen. Dan hoeft het quit-password niet zomaar tijdens de echte toets gegeven te worden.
  • Loopt de Safe Exam Browser vast bij de leerling? Laat de leerling uit de toets gaan met het quit-password, de computer opnieuw opstarten en de toets hervatten.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via (020) 70 09 854. Mis je iets in dit artikel of heb je suggesties? Stuur dan een mailtje met jouw verbeterpunten naar support@learnbeat.nl

Met de emoji's onder dit artikel kun je ons laten weten of we je met dit artikel naar tevredenheid hebben geholpen. Door erop te klikken help je ons de artikelen kritisch te blijven beoordelen en zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jullie vragen. Wij zijn blij met jouw feedback. Met elkaar maken we Learnbeat steeds beter!