Spieken tijdens digitaal toetsen tegengaan

Bijgewerkt 1 month ago door Jill Gotink

Wat doet Learnbeat tegen digitaal spieken?

In het digitale tijdperk zijn er ook nieuwe mogelijkheden ontstaan voor spieken. Wat doet Learnbeat eigenlijk om spieken tegen te gaan?

Meldingen

Er zijn voor leerlingen meerdere manieren om te spieken op een device, denk aan: andere tabbladen openen, teksten kopiëren van internet of anderen en screenshots maken. Learnbeat heeft tijdens het maken van toetsen standaard een tabblad ‘Meldingen’, hierop verschijnen verdachte activiteiten. Mocht je dit als docent zien, kun je de toets altijd direct innemen om dit te bespreken met de leerling(en). Vervolgens kun je er als docent voor kiezen om de toets opnieuw open te zetten door op 'Hervat toets' te klikken achter de naam van de leerling, of ‘Toets inzien’ te selecteren voor die leerling. Bij toets inzien kan de leerling zijn antwoorden inzien, maar niet meer wijzigen. Deze keuze is natuurlijk afhankelijk van wat de intentie is geweest van de leerling.

Vragen en antwoorden husselen

Learnbeat heeft bij een toets de optie om te kiezen voor ‘hussel volgorde vragen’. Dit zorgt ervoor dat de vragen per leerling in een andere volgorde worden aangeboden. Naast het husselen van vragen, kun je er bij gesloten vragen ook voor kiezen om de antwoordmogelijkheden te husselen. In de auteursomgeving bij elke individuele vraag ingesteld worden.

Safe Exam Browser

Neem je een grote (eind)toets af en vind je het tabblad ‘Meldingen’ niet voldoende? Dan kan de Safe Exam Browser uitkomst bieden. Hierdoor is het voor leerlingen niet meer mogelijk om verdachte activiteiten uit te voeren, zij kunnen simpelweg alleen de toets maken en inleveren. Klik hier voor meer informatie over de Safe Exam Browser.

Wat kan je als docent zelf doen tegen digitaal spieken?
  • Houd het tabblad 'Meldingen' in de gaten.
  • Houd de leerlingen in de gaten; let op smartphones, smartwatches en spiekbriefjes.
  • Surveilleer in de klas. Let ook op de schermen en eventueel openstaande tabbladen.
  • Zorg ervoor dat de leerlingen de consequenties van het spieken weten.