Auteur: Welke nakijkmodus gebruik ik?

Aangepast 5 months ago door Jill Gotink

Verschillende manieren van nakijken.

Bij het maken van eigen lesmateriaal (via de auteursfunctie) zijn er verschillende opties voor het nakijken van de vragen. De opties zijn: ‘automatisch nakijken’, ‘leerling kijkt zichzelf na’ en ‘niet nakijken’

Automatisch nakijken.

Het is handig om voor automatisch nakijken te kiezen bij gesloten vragen, Learnbeat kent hierdoor een score toe aan het gegeven antwoord, waardoor jij dit als docent zelf niet meer hoeft te doen. Bij het maken van de vraag is het mogelijk om het modelantwoord te kiezen door middel van het lampje ‘aan’ te klikken. Ten slotte moet je rechts nog kiezen voor de optie ‘automatisch nakijken’.

Je kan ook voor automatisch nakijken bij open vragen kiezen. Hierbij kun je denken aan spelling-opdrachten, of vragen waarbij één woord het antwoord is. Wanneer leerlingen antwoorden moeten invullen die naar eigen inzicht zijn, is dit geen handige functie. In deze context kun je kiezen voor leerling kijkt zichzelf na.

Tip: let op de optie ‘antwoorden husselen’, je kan dit aan zetten zodat de leerlingen de antwoorden in verschillende volgordes zien.


Leerling kijkt zichzelf na.

Leerlingen kunnen bij deze nakijk modus zelf de antwoorden van open vragen nakijken. Dit kan wel alleen als jij als docent de antwoorden voor hen open zet. In onderstaand filmpje wordt het antwoord nagekeken. Bij de open vraag mogen de leerlingen zelf een score geven op het gegeven antwoord. Dit kunnen de leerlingen doen nadat zij een antwoord ingevuld hebben. Pas na het invullen van een antwoord, kunnen de leerlingen het modelantwoord inzien. In onderstaand filmpje is het gegeven antwoord bijna goed en kan de leerling zichzelf dus een 50% score geven. Na het bekijken van het modelantwoord, kan de leerling het antwoord aanpassen, waarna dit 100% goed is. Op deze manier kan de leerling aan de hand van een antwoordmodel zelf de vragen nakijken en een score toekennen.

Mocht de score van ‘automatisch nakijken’ of ‘niet nakijken’ niet volstaan, kan je dit als docent te allen tijde handmatig aanpassen.

Niet nakijken.

Ten slotte is er nog de functie ‘niet nakijken’. Met deze modus krijgen de antwoorden geen score toegekend. Dit is handig bij vragen die niet goed of fout zijn, denk aan 'Welke stelling past het beste bij jou?'


Hebben we je goed geholpen?