Auteur: welke nakijkvormen kan ik instellen?

Aangepast 5 months ago door Jill Gotink

Verschillende manieren van nakijken.

Bij het maken van eigen lesmateriaal (via de auteursfunctie) zijn er verschillende mogelijkheden voor het nakijken van de opgaven. Je kunt kiezen uit:

  • automatisch nakijken
  • leerling kijkt zichzelf na
  • niet nakijken
Automatisch nakijken.

Bij gesloten vragen is het handig om voor automatisch nakijken te kiezen. Learnbeat kent automatisch een score toe aan het gegeven antwoord, waardoor jij dit als docent zelf niet meer hoeft te doen. Bij het opstellen van de vraag is het mogelijk om het modelantwoord te selecteren door het lampje ‘aan’ te klikken. Ten slotte kies je rechts voor de optie ‘automatisch nakijken’.

Je kunt ook bij open vragen voor automatisch nakijken kiezen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij spelling, aardrijkskunde of biologie, waarbij één woord, plaatsnaam of term het antwoord is. Wanneer je je leerlingen met een vraag uitnodigt om veel informatie te geven, is dit geen handige functie. Dan is het beter om de leerling zijn eigen werk te laten nakijken of dat zelf te doen.

Tip: de optie ‘antwoorden husselen’ kun je activeren zodat jouw leerlingen de antwoorden in verschillende volgorden zien.


Leerling kijkt zichzelf na.

Bij open vragen kun je ervoor kiezen om leerlingen zelf te laten nakijken. Hiertoe moet jij als docent de antwoorden voor hen openzetten. In het onderstaande filmpje wordt het antwoord nagekeken. Bij deze open vraag mag de leerling zijn antwoord zelf beoordelen. Dit kan de leerling pas doen nadat hij een antwoord ingevuld heeft. Pas na het invullen van een antwoord, kan de leerling het modelantwoord inzien. In onderstaand filmpje is het gegeven antwoord bijna goed en geeft de leerling zichzelf dus een 50% score. Na het bekijken van het modelantwoord, heeft de leerling de mogelijkheid om het antwoord aan te passen, om tot een score van 100% te komen. Op deze manier kan de leerling aan de hand van een antwoordmodel zelf zijn werk nakijken en een score toekennen.


Je kunt de gekozen nakijkmodus als docent altijd aanpassen.

Niet nakijken.

Ten slotte is er nog de functie ‘niet nakijken’. Met deze modus krijgen de antwoorden geen score toegekend. Dit is handig bij vragen die niet goed of fout zijn, denk aan meningsvragen zoals 'Welke stelling past het beste bij jou?'.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.

Met de emoji's onder dit artikel kun je ons laten weten of we je met dit artikel naar tevredenheid hebben geholpen. Door erop te klikken help je ons de artikelen kritisch te blijven beoordelen en zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jouw vragen. Wij zijn blij met jouw feedback. Met elkaar maken we Learnbeat steeds beter!


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs