Auteur: welke nakijkvormen kan ik instellen?

Bijgewerkt 1 month ago door Loes Formsma

Verschillende manieren van nakijken

Wanneer je in de auteursomgeving (icoontje met potlood en liniaal) lesmateriaal ontwerpt of klaar zet, zijn er verschillende mogelijkheden voor het nakijken van de opgaven. Je kunt kiezen uit:

  • automatisch nakijken
  • leerling kijkt zichzelf na
  • niet nakijken
Automatisch nakijken

Bij gesloten vragen is het handig om voor automatisch nakijken te kiezen. Learnbeat kent automatisch een score toe aan het gegeven antwoord, waardoor jij dit als docent zelf niet meer hoeft te doen. Bij het opstellen van de vraag is het mogelijk om het modelantwoord te selecteren door het lampje ‘aan’ te klikken. Tenslotte kies je rechts voor de optie ‘automatisch nakijken’.

Je kunt ook bij open vragen voor automatisch nakijken kiezen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij spelling, aardrijkskunde of biologie, waarbij één woord, plaatsnaam of term het juiste antwoord is. Wanneer je je leerlingen uitnodigt om een ingewikkelder antwoord te geven, is het handiger om de leerling zijn eigen werk te laten nakijken of dat zelf te doen.

Tip: de optie ‘antwoorden husselen’ kun je activeren zodat jouw leerlingen de antwoordmogelijkheden in verschillende volgorden zien


Leerling kijkt zichzelf na

Bij open vragen kun je ervoor kiezen om leerlingen zelf te laten nakijken. Hiervoor moet jij als docent de antwoorden openzetten. Meer hierover lees je in ons artikel Modelantwoorden beschikbaar maken.

In het onderstaande filmpje wordt het antwoord nagekeken door de leerling zelf. Pas na het invullen van een antwoord kan de leerling het modelantwoord inzien. In onderstaand filmpje is het gegeven antwoord bijna goed en geeft de leerling zichzelf een 50% score. Na het bekijken van het modelantwoord heeft de leerling de mogelijkheid om het antwoord aan te passen, om tot een score van 100% te komen. Als docent kan je altijd het laatste antwoord dat een leerling gaf vóórdat hij het modelantwoord inzag bekijken. Hierdoor weet je wat de originele score van de leerling was, vóór de mogelijkheid tot aanpassen met behulp van het modelantwoord. Je leest meer over deze functie in ons artikel Origineel vs. Laatste antwoord.

Niet nakijken

Tot slot is er nog de functie ‘Niet nakijken’. Met deze modus krijgen de antwoorden geen score toegekend. Deze functie is er voor vragen als: 'Welke stelling past het beste bij jou?'.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.

Met de emoji's onder dit artikel kun je ons laten weten of we je met dit artikel naar tevredenheid hebben geholpen. Door erop te klikken help je ons de artikelen kritisch te blijven beoordelen en zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jouw vragen. Wij zijn blij met jouw feedback. Met elkaar maken we Learnbeat steeds beter!


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)