Woordjes en begrippen oefenen

Bijgewerkt door Suzanne den Brinker

Met de woordjesfunctie kunnen leerlingen in Learnbeat oefenen met woorden en begrippen. Leerlingen kunnen zelfstandig woordenlijsten aanmaken en daarmee oefenen via het icoon 'Woordjes', maar jij kunt als docent ook een woorden- en begrippenlijst klaarzetten voor je leerlingen. In onderstaande afbeelding zie je waar de leerling de woordjesfunctie kan vinden.

Woordenlijst maken als activiteit

Bij het aanmaken van een nieuwe activiteit, selecteer je 'Woordjes' en kun je lijsten gaan maken. Je kunt deze lijsten zelf invoeren of kopiëren en plakken vanuit een andere lijst (bijvoorbeeld een Excelbestand). Tot slot kan de gemaakte woordenlijst ook in de bibliotheek geplaatst worden, waardoor je deze in andere klassen kunt gebruiken.

Weergave van de leerling

De leerling kan de door jou gemaakte woordenlijst op drie verschillende manieren oefenen. Het leren van de woorden gebeurt in drie stappen met oplopende moeilijkheidsgraad.

  1. Kaartjes omdraaien (flashcards): hiermee leert de leerling de woorden herkennen.
  2. Meerkeuzevraag: in de tweede stap leert de leerling de woorden kiezen.
  3. Open vraag: in de laatste stap leert de leerling de woorden spellen.

Synoniemen opnemen in de open vraag

Wanneer er een synoniem bestaat voor het antwoord of wanneer je twee verschillende vertalingen goed wilt laten rekenen, kun je in het antwoordveld beide antwoorden opnemen, gescheiden door een schuine streep '/'. Learnbeat herkent op deze manier beide termen als het juiste antwoord.

Voortgang van leerlingen volgen

In het voortgangsscherm van de woordjesactiviteit, zie je op klasniveau hoeveel er op de verschillende manieren is geoefend.

Klik je hier op de naam van de activiteit, dan zie je hoeveel er op welke manier geoefend is.

Klik je op de naam van een leerling, dan zie je hoeveel er op welke manier geoefend is door deze specifieke leerling.

Woordjes laten voorlezen

Heb je een woordenlijst gemaakt voor Frans, Engels, Duits of Spaans? Dan kun je deze laten voorlezen! Zo oefen je ook met de uitspraak. Jouw leerlingen klikken eenvoudig op het luidspreker-icoontje naast het woord om het te laten voorlezen.

Let op: Belangrijk is wel, dat je de kolommen van jouw woordenlijst de naam van de betreffende taal geeft (Frans, Duits, Spaans of Engels), anders herkent Learnbeat de taal niet.
Kant-en-klare lijsten

We hebben voor een aantal lesmethodes kant-en-klare woordenlijsten opgesteld. De lijsten sluiten aan bij de methode en leerlingen oefenen daarmee met de juiste woorden en betekenissen. We hebben ze hier verzameld. Stuur de linkjes door aan je leerlingen. Met de link voegen ze de lijst toe aan hun account en kunnen ze direct starten met oefenen.

Woordjesfunctie voor leerlingen

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van de woordjesfunctie voor leerlingen zelf? In dit artikel wordt uitgelegd hoe leerlingen zelf woordenlijsten kunnen maken en hoe zij deze vervolgens kunnen delen met klasgenoten!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)