De nakijkassistent

Bijgewerkt door Rianne

Wat is de nakijkassistent?

De nakijkassistent in Learnbeat helpt docenten bij het beoordelen van open toetsvragen. Het systeem analyseert de antwoorden van de leerling en geeft automatisch een score met een korte toelichting. Dit bespaart tijd voor de docent en zorgt voor een consistente beoordeling van vragen.

Hoe werkt de nakijkassistent?

De nakijkassistent gebruikt een AI-model dat antwoorden vergelijkt met het modelantwoord en eerder nagekeken antwoorden van leerlingen. Op basis hiervan wordt een score gegeven op basis van het aantal punten dat voor de vraag gegeven kan worden.

De nakijkassistent let op de volgende criteria:

  • Niveau en leerjaar: Er wordt rekening gehouden met het onderwijsniveau en de moeilijkheidsgraad.
  • Vak: De beoordeling wordt afgestemd op het specifieke vakgebied.
  • Scoreschaal: De mogelijke scores die gegeven kunnen worden.
  • Modelantwoord: Het referentieantwoord waaraan gegeven antwoorden worden getoetst.
  • Voorbeelden van correcte antwoorden: Eerder beoordeelde antwoorden helpen bij het bepalen van de juiste score.

Verder zijn er een aantal criteria waar een antwoord aan moet voldoen om beoordeeld te worden door de nakijkassistent:

  • Het is een antwoord op een open vraag, waarbij er niet automatisch nagekeken kan worden.
  • De vraag heeft een modelantwoord. Zonder modelantwoord kan het systeem geen context geven aan de AI om het gegeven antwoord te interpreteren.
  • De formule editor wordt niet gebruikt in de vraag.
Als de vraag en het antwoord niet volledig voldoen aan deze eisen, dan zal die niet worden nagekeken door de assistent.
Het beoordelen van antwoorden

De nakijkassistent beoordeelt de antwoorden op basis van:

  • Inhoudelijke juistheid;
  • Overeenstemming met het modelantwoord;
  • Vergelijking met eerder beoordeelde antwoorden;
  • Relevantie voor de vraag (zonder te letten op spelling en grammatica, tenzij dit expliciet van belang is).
Als de nakijkassistent een antwoord niet goed kan beoordelen, wordt er geen score gegeven.

Het bekijken en overnemen van scores

De nakijkassistent kan alleen gebruikt worden bij het nakijken en beoordelen van open vragen in toetsen. De scores en toelichtingen worden weergegeven bij 'Antwoorden van leerlingen'. Als een antwoord nog niet is nagekeken, is de beoordeling direct zichtbaar.

Je kunt ervoor kiezen om de nakijkassistent standaard wel of niet te tonen. Gebruik hiervoor het schuifje ‘Toon suggesties van nakijkassistent’ onder ‘Opties’.

Je kunt het aantal punten overnemen als score of de suggestie verbergen. Daarnaast is het mogelijk om de toelichting die door de AI gegeven wordt te gebruiken in een feedbackbericht naar de leerling. Bij 'Geef feedback', neemt het systeem de tekst automatisch over. Je kan deze tekst daarna zelf aanpassen of vervangen door je eigen feedback.

Handmatig starten & overzicht

Het kan zijn dat er geschikte open vragen zijn die nog niet nagekeken zijn én nog niet beoordeeld zijn door de nakijkassistent. In dat geval kun je de nakijkassistent zelf starten om deze vragen alsnog te laten beoordelen.

Dit kan via het tabblad ‘Nakijkassistent’, te vinden onder de voortgang. Hier vind je ook meer informatie over welke vragen er zijn beoordeeld door de nakijkassistent en wanneer deze voor het laatst heeft nagekeken.

Het uitzetten van de nakijkassistent

Als je liever geen gebruik maakt van de nakijkassistent, dan kun je deze functie uitzetten. Dit kan via hetzelfde tabblad als waar je de nakijkassistent start.

De antwoorden die door leerlingen worden gegeven, worden niet gebruikt om AI-modellen te trainen. De nakijkassistent beoordeelt de antwoorden uitsluitend op basis van de ingestelde criteria en eerder goedgekeurde antwoorden.
Let op: je zet deze functie aan of uit voor alle toetsen, er is geen mogelijkheid om deze functie per toets in te stellen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)