De bibliotheek opruimen

Bijgewerkt door Eva Derks

Opgeruimd staat netjes... ook in jouw bibliotheek!

In de bibliotheek vind je al het lesmateriaal dat jij in Learnbeat kunt gebruiken. Het materiaal is onder te verdelen in lesmateriaal van uitgevers (waarvoor jouw school een licentie afneemt) en zelfgemaakt lesmateriaal (van jou, je collega's of zelfs van docenten van andere scholen).

Wanneer je zelf lesmateriaal maakt, kan jouw bibliotheek door losse hoofdstukken en activiteiten onoverzichtelijk en vol worden. Het is raadzaam om jouw bibliotheek voorafgaand aan de zomervakantie op te schonen, zodat al het zelfgemaakte lesmateriaal er één keer in staat en jullie in het nieuwe schooljaar goed van start kunnen.

  1. Maak een inventarisatie van het materiaal

De eerste stap naar een opgeruimde bibliotheek, is een inventarisatie van het materiaal dat erin staat. Welk materiaal hoort bij elkaar? Door de filters in de linkerkantlijn te gebruiken, zie je welk lesmateriaal voor welk vak / leerjaar / niveau gemaakt is.

Tip: vink ‘geplaatst door mijzelf’ aan om al het lesmateriaal te zien dat jij beheert. Alleen dit materiaal kun jij opruimen. 

Noteer voor jezelf voor welke vakken, jaarlagen en niveaus er zelfgemaakt lesmateriaal in de bieb staat. Zorg hierbij dat je duidelijk hebt welke losse hoofdstukken, paragrafen en activiteiten in de bibliotheek onder welke jaarlaag en niveau vallen.

Wanneer het voor jezelf helder is welk materiaal zich in de bibliotheek bevindt, is het tijd om de ontwikkelklas van dit materiaal te vinden.

  1. Zorg dat al jouw losse materiaal in de juiste ontwikkelklas staat

Zoals je in de artikelen over het zelf ontwikkelen van lesmateriaal kunt lezen, adviseren we je om per vak/leerjaar/niveau een ontwikkelklas aan te maken voor materiaal dat je zelf gaat maken. Nu je aan het opruimen bent, is het handig om dit meteen mee te nemen.

Misschien heb jij je ontwikkelklassen al op deze manier ingericht. Dan hoef je uitsluitend te controleren of al het losse materiaal dat in jouw bibliotheek staat, terug te vinden is in de juiste auteursklas. Je doet dit door het bibliotheekitem te openen en onder ‘Open in auteur’ te kijken of daar de juiste ontwikkelklas genoemd wordt. 

Staan alle losse onderdelen ook netjes in de ontwikkelklas, dan kun je het bibliotheekitem verwijderen ('Verwijder uit bibliotheek'). 

Handig om te weten: Staat er onder 'Open in auteur' geen klas genoemd? Dan komt dit lesmateriaal uit een gearchiveerde klas. Neem contact op met Support om uit te vinden om welke klas het gaat. Deze kunnen we, indien nodig, voor je terugplaatsen.
  1. Plaats vanuit de ontwikkelklas het volledige arrangement in de bibliotheek

Zodra je het overige lesmateriaal netjes gebundeld hebt in een ontwikkelklas, kun je het vanuit deze ontwikkelklas opnieuw in de bibliotheek plaatsen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je dit doet: arrangement maken en in de bibliotheek plaatsen.

  1. Overig materiaal opruimen

Resterende losse hoofdstukken, paragrafen en activiteiten kun je uiteraard in je bibliotheek laten staan, zolang je maar weet voor welk vak, leerjaar en niveau het materiaal bedoeld is. Ga dus na of dat overal correct staat ingesteld. Ook kun je ervoor kiezen om dit materiaal te bundelen in een ontwikkelklas 'overig'.

Let op: Lesmateriaal dat door jouw collega's in de bibliotheek is geplaatst, kun je zelf niet opruimen. Wijs jouw collega's daarom op dit artikel zodat ook zij hun bibliotheek kunnen opruimen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)