De opgavenbibliotheek gebruiken

Bijgewerkt door Eva Derks

De opgavenbibliotheek gebruiken

Wil jij je eigen lesmateriaal (aan)vullen met al bestaande opgaven van jezelf, je collega’s, docenten van andere scholen en/of uitgevers? In dit supportartikel lees je hoe je dat kan doen met onze opgavenbibliotheek.

Ben je een beginner in Learnbeat en wil je meer leren over het aanmaken van lesmateriaal? Lees dan onze artikelen over de structuur van Learnbeat en het zelf maken van lesmateriaal.

Waar vind je de opgavenbibliotheek?

Allereerst ga je naar de activiteit waarin je de opgave(n) wilt plaatsen. De structuur van Learnbeat is:

Hoofdstuk > paragraaf > activiteit > opgave.

Wanneer je in de auteursomgeving (pen en liniaal) in een activiteit zit, zie je rechtsboven de knop ‘Zoek bestaande opgave’. Wanneer je op deze knop drukt, kom je in de opgavenbibliotheek.

Als je deze knop niet meteen ziet, dan kan het zijn dat hij onder de knop ‘Meer…’ staat:

Materiaal in de opgavenbibliotheek

In de opgavenbibliotheek krijg je meteen al bestaande opgaven te zien. Dit zijn opgaven uit materiaal waartoe jij toegang hebt in de bibliotheek. Dat kan dus materiaal van jezelf en je collega’s zijn, maar ook van docenten van andere scholen en uitgevers. De opgaven zijn door ons systeem voorgesorteerd op basis van je klas (vak, leerjaar, niveau), de onderwerpen van de paragraaf waar je activiteit zich in bevindt en de populariteit van de opgave. Om een nog gerichter resultaat te krijgen, kun je zelf een zoekopdracht geven en eventueel onze filters gebruiken.

Bovenaan de opgave zie je wie de auteur is. Voor meer informatie over de opgave, zoals bijvoorbeeld het niveau en leerjaar of het cognitieve niveau, klik je op de ‘i’.

Filters

In de opgavenbibliotheek zijn aan de linkerkant van je scherm een aantal filters beschikbaar. Je kunt filteren op specifieke onderwerpen die bij je vak horen. Verder kun je filteren op auteur, zo kun je gericht zoeken naar opgaven die je zelf hebt gemaakt, of juist naar opgaven van een uitgever. 

Onder de knop ‘Meer filters’ vind je nog filters voor niveaus en leerjaren, type lesmateriaal en cognitief niveau. Zo kun je je zoekresultaten bijvoorbeeld beperken tot alleen maar toetsopgaven, of alleen vragen die automatisch nagekeken worden (gesloten vragen).

Opgaven toevoegen aan je activiteit

Wanneer je een opgave hebt gevonden die je wilt toevoegen aan je activiteit, klik je op ‘Voeg toe aan activiteit’. De opgave wordt nu automatisch in je activiteit gezet, maar je blijft in de opgavenbibliotheek. Zo kun je verder gaan met opgaven zoeken en toevoegen, totdat je er genoeg hebt.

Als een opgave al in je activiteit staat, verdwijnt deze knop. Zo voorkomen we dat er per ongeluk opgaven dubbel geplaatst worden in je activiteit.

Wanneer je wil zien hoe de opgaven in je activiteit staan, navigeer je via het kruimelpad bovenin je scherm naar je opgave.

In de auteursomgeving kun je nu je opgaven arrangeren en/of verwijderen.

In de lesmateriaalomgeving (koffer) kun je zien hoe je activiteit er voor leerlingen/studenten uitziet.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)