Checklist: Zelf lesmateriaal maken in Learnbeat
Wat heb je nodig en waar moet je aan denken als je zelf lesmateriaal gaat ontwikkelen in Learnbeat? Met deze checklist weet je wat de belangrijkste stappen zijn.
Voorbereiding
Wat ga je maken? Ga je een volledige module schrijven from scratch, of wil je vooral bestaand materiaal aanpassen of uitbreiden?
- Maak als eerste een ontwikkelklas aan. Daarin ga je werken. Ook als je bestaand lesmateriaal gaat aanpassen.
Bij geheel nieuw lesmateriaal:
- Bepaal als eerste de juiste indeling voor je materiaal: welke structuur wil je gebruiken voor je lesmateriaal?Je kunt in je ontwikkelklas kiezen voor één van de 3 structuren:
- de 1-laagse structuur waarin je alleen activiteiten maakt,
- de 2-laagse structuur waarin de activiteiten onder paragrafen vallen,
- de 3-laagse structuur waarbij je gebruikt maakt van hoofdstukken.
In het supportartikel Welke structuur past het beste bij mijn lesmateriaal? Lees je meer over hoe je de verschillende lagen kunt inzetten en wijzigen. - Bij voorkeur beslis je ook al welke soorten activiteiten je in de paragrafen gaat zetten. Denk ook na of je in het lesmateriaal differentiatie wilt aanbrengen (bijvoorbeeld herhalende opdrachten of juist plusopdrachten, naast de basisstof)
- Bepaal de rol die de theorie in je materiaal gaat krijgen en welke plek in Learnbeat daarbij past. Bedenk welke sjablonen je voor de theorie kiest.
- Bepaal waar je de toetsen wilt plaatsen: dit kan verschillend zijn voor formatieve en summatieve toetsen. Denk ook aan de plek voor de oefentoetsen.
- Maak vervolgens met deze informatie een leerstofoverzicht, een taakverdeling als je samenwerkt en als afgeleide daarvan een planning.
Als je bestaand materiaal aanpast of uitbreidt, is de structuur van het lesmateriaal meestal al bepaald. Dan geldt dit:
- Bepaal wat je wilt aanpassen of uitbreiden in het bestaande lesmateriaal.
- Maak vervolgens met deze informatie een leerstofoverzicht, een taakverdeling als je samenwerkt en als afgeleide daarvan een planning.
Het materiaal in Learnbeat plaatsen
- Verzamel bronnen en theorie die je gaat gebruiken.
Houd hierbij rekening met auteursrecht. - Maak nu de structuur van je lesmateriaal in de ontwikkelklas, zoals je die eerder bepaald hebt, in ieder geval de hoofdstukken en de paragrafen.
- Bij bestaand materiaal aanpassen of uitbreiden: plaats nu het bestaande lesmateriaal vanuit de bibliotheek in je ontwikkelklas.
- Maak nu de activiteiten aan en je kunt de opdrachten gaan maken. Bepaal binnen deze activiteiten welke werkvormen passen bij de opdrachten.
- Koppel relevante leerteksten aan de opdrachten.
- Vraag een collega met tussenpozen mee te lezen of na afloop je gemaakte materiaal te checken. Als het goed is heb je dit in je planning al meegenomen. Het is handig om hierbij ook vanuit de 'leerlingkant' te kijken (het koffertje).
- Check het lesmateriaal nog een allerlaatste keer: let op spelfouten.
Lesmateriaal gaan gebruiken
- Het materiaal is nu klaar om in je klassen te zetten via de bibliotheek.
- Je kunt het ook delen met collega’s.
Aanpassingen
- Wil je aanpassingen doen in jouw gemaakte materiaal? Vergeet dan niet de updates te verzenden zodat de wijzigingen ook in je klassen terecht komen.
- Wil je dat leerlingen adaptief oefenen met je materiaal? Dan heb je ook metadatering nodig.
Succes!
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.