Oefentoets maken en afnemen in Learnbeat

Bijgewerkt 3 days ago door Čiska Jansz

De oefentoets kies je wanneer je leerlingen een toets wilt laten maken in hun eigen tempo en op een zelfgekozen moment. Het resultaat kun je aan de hand van een puntenaantal, een percentage of een cijfer weergeven.

Deze toetsvorm kun je gebruiken om leerlingen te laten inzien wat ze al beheersen en waar nog oefening of zelfstudie voor nodig is, voorafgaand aan een toetsmoment bijvoorbeeld. Ook kun je met een oefentoets nagaan of de voorkennis bij jouw leerlingen aan de start van een nieuw blok voldoende is.

Je kunt eenvoudig een bestaande activiteit omzetten naar een oefentoets, bestaande opgaven uit de opgavenbibliotheek gebruiken om je oefentoets mee te vullen of zelf opgaven ontwikkelen in de auteursmodus.

Net als bij een echte toets, ziet jouw leerling standaard zijn resultaat pas als jij de toets op 'inzien' hebt gezet. Je kunt er echter bij de oefentoets ook voor kiezen om de antwoorden automatisch zichtbaar te maken (onder toetsinstellingen).
Een oefentoets aanmaken

Een oefentoets maak je aan in de auteursomgeving (pen en liniaal). Learnbeat kent een vaste structuur.

hoofdstuk > paragraaf > activiteit > opgave

De oefentoets is een activiteit.

Ben je een beginner in Learnbeat en wil je meer leren over het aanmaken van lesmateriaal? Lees dan onze artikelen over de structuur van Learnbeat en het zelf maken van lesmateriaal.

Maak een nieuwe activiteit aan in de paragraaf door rechtsonder in je scherm op Voeg activiteit toe te klikken. Selecteer Oefentoets en klik nadat je een naam voor de toets hebt ingevuld op Voeg toe.

De inhoud van jouw oefentoets - bestaande opgaven gebruiken

Wanneer je vervolgens op de naam van jouw oefentoets klikt, open je de activiteit en kun je deze vullen met opgaven. Je kunt bestaande opgaven toevoegen aan de oefentoets via 'Zoek bestaande opgave'.

Wanneer je de gewenste opgave(n) hebt uitgekozen, klik je op 'Voeg toe aan activiteit'.

De inhoud van jouw oefentoets - zelf opgaven ontwikkelen

Ook kun je zelf opgaven ontwikkelen via 'Voeg opgave toe' rechtsonder in je scherm.

Tip: Voor uitleg en inspiratie voor alle mogelijkheden bij het zelf maken van opgaven, zie onze artikelen werkvormen deel 1 en werkvormen deel 2.
Meer...

Onder het uitrolvenster 'Meer...' vind je een aantal handige functies. Hieronder lichten we er twee toe.

Meer... > Bestaande activiteit omzetten naar een oefentoets

'Omzetten naar ander type activiteit' biedt je de mogelijkheid om eenvoudig en snel een gewone activiteit (met standaard opgaven) om te zetten naar een oefentoets of zelfs naar een echte toets.

Let op! Heb je de oefentoets aangemaakt in een ontwikkelklas en via de bibliotheek gedeeld met collega's? Wees je er dan van bewust dat het omzetten naar een andere activiteit niet wordt meegenomen in de updates op het materiaal. Jouw collega's kunnen de activiteit in hun eigen klas(sen) uiteraard wel omzetten.
Meer... > Toetsinstellingen

Onder 'toetsinstellingen' kun je onder anderen aan geven of je wilt dat leerlingen een cijfer krijgen voor de oefentoets.

Ook kun je hier eenvoudig instellen dat de antwoorden automatisch zichtbaar worden voor jouw leerlingen. Dat komt van pas wanneer je de oefentoets inzet als middel voor jouw leerlingen tijdens het leren voor de echte toets. Zo hebben zij snel en eenvoudig inzicht in de stof die ze nog aandacht moeten geven voor ze de echte toets afleggen.

Handig wanneer jouw leerlingen hun oefentoets op een zelfgekozen moment maken: maak de antwoorden van de oefentoets automatisch zichtbaar voor jouw leerlingen!
Een oefentoets afnemen
Zichtbaarheid

Een oefentoets is niet zichtbaar voor jouw leerlingen, totdat je als docent in het voortgangsscherm, onder het tabblad Zichtbaarheid op 'Open' klikt.

Je begint de oefentoets voor de hele klas in één keer, of klikt individueel de leerlingen aan voor wie je de toets wilt starten door op 'Toets starten' te klikken. De toetsactiviteit is vanaf dat moment zichtbaar in het lesmateriaal van jouw leerlingen.

Het grote verschil met de gewone toetsmodus is, dat leerlingen vanuit de oefentoets nog wel naar andere pagina's in Learnbeat kunnen navigeren. Een oefentoets kan dan ook langere tijd open staan voor jouw leerlingen.

Net als bij een echte toets, ziet jouw leerling standaard zijn resultaat pas als jij de toets op 'inzien' hebt gezet. Je kunt er echter bij de oefentoets ook voor kiezen om de antwoorden automatisch zichtbaar te maken (onder toetsinstellingen).

Wanneer de oefentoets is nagekeken

Heb je onder toetsinstellingen aangegeven dat er een cijfer mag worden getoond, dan ziet jouw leerling dit scherm:

Is het lesmateriaal gemetadateerd op onderwerp, dan krijgt jouw leerling goed inzicht in de onderwerpen die beheerst worden en onderwerpen die nog wat extra aandacht vragen:

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.