De structuur van het lesmateriaal in Learnbeat begrijpen

Bijgewerkt 4 months ago door Barbara Sjoerdsma

Wanneer je aan de slag gaat met het ontwikkelen van eigen lesmateriaal, is het van belang dat je de structuur van Learnbeat goed begrijpt.

De structuur van het lesmateriaal in Learnbeat is als volgt opgebouwd:

klas > hoofdstuk > paragraaf > activiteit > opgaven

Je kunt dus pas een paragraaf aanmaken als je een hoofdstuk hebt aangemaakt. En je kunt pas opgaven aanmaken in Learnbeat als je alle erboven gelegen niveaus hebt voorbereid.

In jouw klas kan de indeling er in de praktijk zo uitzien:

Hoofdstuk

Paragraaf

Activiteit

Opgaven

1. Fiets

1. Inleiding

A. Opgaven

Opgave 1 - opdracht A, B, C

Een nieuwe klas toevoegen

Wanneer je lesmateriaal ontwikkelt in Learnbeat is het handig om eerst de structuur voor jezelf uit te zetten.

Lees het artikel De juiste indeling kiezen voor je eigen lesmateriaal om jouw lesmateriaal op de juiste manier in te richten

Via de knop 'beheer klassen' op je beginscherm, kom je direct in het instellingenscherm waar je op de blauwe knop 'Voeg een klas toe' klikt, om een nieuwe klas aan te maken.

Vervolgens kies je het vak dat je aan deze klas wilt koppelen en geef je deze klas een duidelijk herkenbare naam, leerjaar en niveau.

Wanneer je op 'Ga verder' klikt, maak je de klas aan.

Hierna wordt gevraagd of je lesmateriaal uit de bibliotheek wilt toevoegen. Om de structuur goed te begrijpen, gaan we niet naar de bibliotheek, maar naar de knop 'Auteur' in het hoofdmenu.

Nu verschijnt rechts onderin je scherm een grote blauwe knop met een + erin. Deze knop zie je overal verschijnen waar je een onderdeel kunt toevoegen.

In dit geval maak je er een hoofdstuk mee aan. Wanneer je vervolgens in het hoofdstuk gaat staan, kun je met een zelfde blauwe + een paragraaf toevoegen. Binnen de paragraaf selecteer je vervolgens een activiteit.

Wil je weten wat de verschillende soorten activiteiten je te bieden hebben? Lees dan Soorten activiteiten in Learnbeat.

Tenslotte voeg je opgaven toe aan de activiteit.

Bedenk goed hoeveel opgaven je onder elkaar plaatst. Voor jouw leerlingen kan het vooral bij deelvragen betekenen dat ze heel veel moeten scrollen. Je kunt via het icoon van het koffertje bovenin je scherm altijd tussendoor bekijken hoeveel ruimte de opgaven innemen.

De verschillende werkvormen in Learnbeat

Wil je weten welk type opgave het beste past bij jouw lesmateriaal, lees dan onderstaande artikelen over de verschillende werkvormen in Learnbeat.

Werkvorm: Woordselectie

Werkvorm: Groeperen

Werkvorm: Open vraag

Werkvorm: Tekstvolgorde

Werkvorm: Gatentekst-open

Werkvorm: Gatentekst-slepen

Werkvorm: Ordeningsvraag

Werkvorm: Gatentekst-kiezen

Werkvorm: Meerkeuzevraag

Werkvorm: Hotspot

Werkvorm: Geluid opnemen