De structuur van het lesmateriaal in Learnbeat begrijpen

Bijgewerkt door Suzanne den Brinker

Hoe werkt de structuur in Learnbeat?

Wanneer je aan de slag gaat met het ontwikkelen van eigen lesmateriaal, is het van belang dat je de structuur van Learnbeat goed begrijpt.

De structuur van het lesmateriaal in Learnbeat is als volgt opgebouwd:

Klas > hoofdstuk > paragraaf > activiteit > opgaven

In jouw klas kan de indeling er in de praktijk zo uitzien:

Hoofdstuk

Paragraaf

Activiteit

Opgaven

1. Fiets

1. Inleiding

A. Opgaven

Opgave 1 - opdracht A, B, C

Je kunt in je ontwikkelklas kiezen voor één van de 3 structuren:
- de 1-laagse structuur waarin je alleen activiteiten maakt,
- de 2-laagse structuur waarin de activiteiten onder paragrafen vallen,
- de 3-laagse structuur waarbij je gebruikt maakt van hoofdstukken.

In het supportartikel Welke structuur past het beste bij mijn lesmateriaal? lees je meer over hoe je de verschillende lagen kunt inzetten en wijzigen.
Een nieuwe klas toevoegen

Wanneer je lesmateriaal ontwikkelt in Learnbeat is het handig om eerst de structuur voor jezelf uit te zetten.

Lees het artikel De juiste indeling kiezen voor je eigen lesmateriaal om jouw lesmateriaal op de juiste manier in te richten

Via de knop 'beheer klassen' op je beginscherm, kom je direct in het instellingenscherm waar je op de blauwe knop 'Voeg een klas toe' klikt, om een nieuwe klas aan te maken.

Vervolgens kies je het vak dat je aan deze klas wilt koppelen en geef je deze klas een duidelijk herkenbare naam, leerjaar en niveau.

Wanneer je op 'Ga verder' klikt, maak je de klas aan.

Hierna wordt gevraagd of je lesmateriaal uit de bibliotheek wilt toevoegen. Om de structuur goed te begrijpen, gaan we niet naar de bibliotheek, maar naar de knop 'Auteur' in het hoofdmenu.

Nu verschijnt rechts onderin je scherm een grote blauwe knop met een + erin. Deze knop zie je overal verschijnen waar je een onderdeel kunt toevoegen.

Let op: Een nieuwe ontwikkelklas staat standaard op een 1-laags-structuur, dit betekent dat je alleen activiteiten in deze klas kan aanmaken. Wil je graag een 2-laags of 3-laags structuur, dan kun je die aanpassen via de knop 'wijzig structuur'.

Als je een 3-laags structuur hebt in je klas, maak je met deze knop een hoofdstuk aan Wanneer je vervolgens in het hoofdstuk gaat staan, kun je met een zelfde blauwe + een paragraaf toevoegen. Binnen de paragraaf selecteer je vervolgens een activiteit.

Wil je weten wat de verschillende soorten activiteiten je te bieden hebben? Lees dan Soorten activiteiten in Learnbeat.

Tenslotte voeg je opgaven toe aan de activiteit.

Bedenk goed hoeveel opgaven je onder elkaar plaatst. Voor jouw leerlingen kan het vooral bij deelvragen betekenen dat ze heel veel moeten scrollen. Je kunt via het icoon van het koffertje bovenin je scherm altijd tussendoor bekijken hoeveel ruimte de opgaven innemen.

De verschillende werkvormen in Learnbeat

Wil je weten welk type opgave het beste past bij jouw lesmateriaal, lees hier dan hoe je de beste werkvorm voor je vraag kiest.