Welke structuur past het beste bij mijn lesmateriaal?

Bijgewerkt door Eva Derks

3 structuurlagen in Learnbeat

Learnbeat heeft de optie om zelf te kiezen hoeveel lagen je wil hebben in je ontwikkelklas. In een 1-laags structuur plaats je alleen activiteiten. In een 2-laags structuur plaats je paragrafen met daaronder activiteiten, en in een 3-laags structuur werk je met hoofdstukken, met daaronder paragrafen en activiteiten.

Hieronder zullen we de 3 structuurlagen uitleggen en tips geven welke structuur het beste past bij jouw lesmateriaal.

  1. De 1-laags structuur: maak direct activiteiten aan

Om eenvoudig en snel opgaven in Learnbeat te plaatsen, staat Learnbeat bij het aanmaken van een nieuwe klas in de auteursomgeving automatisch ingesteld op de 1-laags structuur. In deze structuur plaats je direct activiteiten in jouw ontwikkelklas. Dit kunnen toetsactiviteiten zijn, maar ook standaardactiviteiten of bijvoorbeeld presentatieactiviteiten.

Lees hier meer over de verschillende soorten activiteiten in Learnbeat.

Gebruik je Learnbeat om (al dan niet samen met collega's) toetsen te ontwikkelen, dan kun je dus direct een of meerdere (oefen)toetsactiviteiten aanmaken in jouw ontwikkelklas.

Met de knop 'wijzig structuur' kun je de opbouw van jouw lesmateriaal wijzigen naar 2 of 3 lagen.

  1. De 2-laags structuur: verdeel de activiteiten onder in paragrafen

Wanneer je de activiteiten wilt kunnen onderverdelen in bijvoorbeeld verschillende deelonderwerpen of deelvaardigheden, kies dan voor de 2-laags structuur. Hiermee breng je een extra laag aan boven de activiteiten.

Door paragrafen aan te maken kun je bijvoorbeeld eenvoudig duidelijk maken welke toetsen hetzelfde deelonderwerp behandelen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld de toetsen en de herkansingen voor een specifiek deelonderwerp bundelen onder dezelfde paragraaf.
  1. De 3-laags structuur: verdeel de paragrafen onder in hoofdstukken

Wanneer je de paragrafen wilt kunnen onderverdelen in bijvoorbeeld verschillende thema's of vaardigheden, kies dan voor de 3-laags structuur. Hiermee voeg je hoofdstukken toe en breng je een extra laag aan boven de paragrafen. Alle lesmethodes die je in de bibliotheek vindt, bevatten standaard een 3-laags structuur.

Met hoofdstukken kun je deelonderwerpen en deelvaardigheden makkelijk bundelen onder een thema of vaardigheid. Je kunt de hoofdstukken echter ook indelen op onderlinge samenhang en opbouw, per lesperiode óf je kunt ervoor kiezen om deze chronologisch in te delen. Hier lees je meer over het indelen van eigen lesmateriaal.

De structuur wijzigen

Met de knop 'wijzig structuur' kun je wisselen naar een andere opbouw in meer of minder lagen.

Je komt nu in dit scherm terecht.

Hier kun je de structuur wijzigen. Je kunt van een structuur van 1 laag naar een structuur van 2 of 3 lagen gaan, de volgorde van onderdelen aanpassen en de naamgeving wijzigen.

Let op: Wanneer je de structuur aanpast naar een structuur met minder lagen, zul je ervoor moeten zorgen dat het lesmateriaal hierop voorbereid is. Zorg er dan voor dat ofwel alle paragrafen onder één hoofdstuk staan of alle activiteiten onder één paragraaf. Het is ook niet mogelijk om meerdere structuren in één klas te bouwen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)