Gebruik een ontwikkelklas voor het maken van eigen lesmateriaal

Bijgewerkt door Eva Derks

Wanneer je eigen lesmateriaal ontwikkelt, raden wij je aan om het lesmateriaal te maken in een aparte ontwikkelklas. 

Een ontwikkelklas is een klas in jouw account waar je geen leerlingen voor uitnodigt en waarin je uitsluitend lesmateriaal ontwikkelt. Deze maak je dus op dezelfde manier aan als een normale klas.

De voordelen van een ontwikkelklas

  • In een ontwikkelklas kun je nieuw lesmateriaal schrijven zonder dat de leerlingen het lesmateriaal in hun omgeving zien. Pas wanneer het lesmateriaal helemaal naar wens en klaar is, plaats je dit (via de bibliotheek) in de klas met leerlingen.
  • Als je in een klas met leerlingen lesmateriaal ontwikkelt, loop je het risico de voortgang en resultaten te beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer je aan een hoofdstuk dat jouw leerlingen al hebben afgerond, nieuwe onderdelen toevoegt. Of wanneer je een toets die je al hebt afgenomen, inhoudelijk aanpast. Dit voorkom je door lesmateriaal te ontwikkelen in een klas zonder leerlingen. 
  • Je kunt veel beter plannen wanneer leerlingen de nieuwe lesstof in hun klas te zien krijgen.
  • Met een ontwikkelklas weet je precies waar het door jou gemaakte lesmateriaal staat. Bijkomend voordeel is dat je van daaruit het hele pakket aan zelf ontwikkeld materiaal in één keer als arrangement in de bibliotheek kunt plaatsen.
  • Je kunt in een ontwikkelklas eenvoudig samen met je collega’s lesmateriaal ontwikkelen.
  • Een ontwikkelklas wordt in de zomervakantie niet gearchiveerd. Je neemt deze klassen automatisch mee naar het nieuwe schooljaar. 

Overtuigd? Lees dan verder:

Zo maak je een ontwikkelklas aan

Voeg in je eigen account een nieuwe klas toe. Deze geef je een duidelijk herkenbare naam, zoals bijvoorbeeld Ontwikkelklas Frans havo klas 2. 

Je maakt een ontwikkelklas voor het lesmateriaal dat je uiteindelijk ook in één klas met leerlingen plaatst. Dus als je lesmateriaal maakt voor Frans havo leerjaar 1 en leerjaar 2, maak je hiervoor twee aparte ontwikkelklassen aan. 

In deze klas bepaal je binnen welke structuur je het lesmateriaal wilt vormgeven.

Als je samen aan het lesmateriaal gaat schrijven, voeg je je collega’s toe aan deze klas en zorg je dat bij iedereen het samenwerkingsschuifje aan staat.

Een klas met leerlingen omzetten naar een ontwikkelklas

Heb je lesmateriaal ontwikkeld in een klas staat waar ook leerlingen aan zijn gekoppeld? Je kunt deze klas aan het begin van het nieuwe schooljaar omzetten naar een ontwikkelklas. Dat doe je zo:

Deze betreffende klas met leerlingen zal door ons automatisch worden gearchiveerd in de zomervakantie. Aan het begin van het nieuwe schooljaar plaats je deze klas eenvoudig zelf terug, zónder leerlingen. Bij voorkeur geef je de klas een nieuwe naam, zoals eerder in dit artikel beschreven. 

Let op: doe dit niet gedurende het schooljaar, want dan zijn jouw leerlingen hun klas (inclusief geboekte voortgang en resultaten) plots kwijt. Wil je toch een klas met leerlingen gedurende het schooljaar omzetten naar een ontwikkelklas? Neem dan contact op met Support@learnbeat.nl, dan zet de supportafdeling het voor je over.

Nu heb je in een paar stappen jouw ontwikkelklas aangemaakt!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)