De bibliotheek

Aangepast 3 months ago door Jill Gotink

De bibliotheek

Misschien is het je al opgevallen, de menubalk is veranderd! Op de startpagina is links in het scherm een nieuwe icoon te vinden, namelijk de bibliotheek. Dit is een nieuwe functie waarin al het lesmateriaal waar jij als docent toegang tot hebt, beschikbaar wordt gesteld. Dit kan lesmateriaal zijn van een collega binnen de school, maar ook van een collega aan de andere kant van het land. Learnbeat herkent jouw gegeven vak, niveau en leerjaar en selecteert op basis hiervan het lesmateriaal. Geen zorgen als je meerdere vakken, niveaus of leerjaren lesgeeft, ook dit materiaal wordt dan geselecteerd. Bij klassen waar nog geen lesmateriaal toegevoegd is, staat ook een snelkoppeling naar de bibliotheek, zo kan je gelijk het juiste lesmateriaal selecteren.

Klassen aanmaken

Het aanmaken van klassen gaat zoals je gewend bent via de knop ‘voeg een klas toe’, rechtsboven in het scherm. Hierna kan je de naam, het niveau en het leerjaar van de klas invullen. Na het aanmaken van de klas, is het de bedoeling om lesmateriaal toe te voegen aan de klas. Dit kan nu door op ‘ga naar de bibliotheek’ te klikken. De volgende stap is het toevoegen van lesmateriaal.

In de bibliotheek kan je zelfgemaakt lesmateriaal vinden (van jezelf of van anderen), maar ook lesmateriaal van uitgevers. Links in het scherm zie je verschillende filteropties die je kan gebruiken. Ook is er een zoekveld bovenin zodat je gericht kan zoeken op hoofdstuk/paragraaf of activiteit.

Let op: de filter is automatisch ingesteld, het kan dus voorkomen dat je een beperkt aanbod van lesmateriaal ziet, je kan dit zelf wijzigen door het vak, niveau en leerjaar aan te passen, waardoor je toegang krijgt tot meer lesmateriaal!

Indien je het juiste lesmateriaal gevonden hebt, kan je dit in één keer toevoegen aan één of meerdere klassen. Het toevoegen van het lesmateriaal kan enkele seconden duren, de laadtijd is afhankelijk van de grootte van het materiaal. Zorg ervoor dat je eerst de klassen aanmaakt en daarna pas het lesmateriaal uit de bibliotheek toevoegt. Het is namelijk niet mogelijk om tijdens het toevoegen van het materiaal een nieuwe klas aan te maken. Na toevoeging is het mogelijk om direct terug te gaan naar de bibliotheek of om het materiaal te bekijken in een klas.

Zelf gemaakt lesmateriaal

Je kan je zelf gemaakte lesmateriaal herkennen aan het pennetje en liniaal. Je kan na het kiezen van dit lesmateriaal bepalen wie hier toegang tot heeft en dus met wie je dit deelt, de opties zijn: ‘mijzelf, mijn school, mijn schoolkoepel of iedereen’. Naast de toegang wijzigen, kan je ook de link (url) delen, het lesmateriaal zelf wijzigen of het lesmateriaal verwijderen uit de bibliotheek. Via ‘wijzig kenmerken’ is het mogelijk om kenmerken zoals de titel, het niveau en de beschrijving van het lesmateriaal te wijzigen. Bij lesmateriaal zoals dat van een uitgever, is het niet mogelijk om de kenmerken te wijzigen. De methode van de uitgever is te herkennen aan het logo zoals bijvoorbeeld ‘Leswijs’. Materiaal van andere docenten is te herkennen aan het feit dat hier geen pennetje en liniaal of logo bij staat.

Auteursfunctie

Bij het maken van eigen materiaal, kan je in het activiteitenniveau bestaande vragen van anderen toevoegen. Dit is mogelijk via ‘zoek in bestaande opgaven’. Dit kan handig zijn als een collega al goede opgaven gemaakt heeft. Ook kan je via de auteursfunctie je zelf gemaakte lesmateriaal plaatsen in de bibliotheek, dit kan via de knop ‘plaats in bibliotheek’. Jouw zelf gemaakte lesmateriaal is nu te vinden in de bibliotheek. Je kan hier zelf de keuze maken wie er allemaal toegang heeft tot jouw materiaal.