De bibliotheek

Bijgewerkt 3 months ago door Loes Formsma

De bibliotheek

Het icoon van de boekenplank in het linkermenu brengt je naar de bibliotheek. In de bibliotheek vind je al het materiaal waar jij als docent toegang tot hebt. Dit is lesmateriaal waar jouw school een licentie voor heeft en lesmateriaal gemaakt door jou. Afhankelijk van de instellingen van collega's kan je hier ook eigen lesmateriaal van een collega binnen jouw school(koepel) vinden, maar ook lesmateriaal van docenten aan de andere kant van het land. 


In de bibliotheek kun je filteren op vak, niveau en leerjaar en selecteer je op basis hiervan het lesmateriaal. Je kunt hierbij gericht zoeken in het aanbod: bijvoorbeeld naar materiaal dat je zelf hebt gemaakt, of juist naar materiaal van een uitgever. Ook kan je de filters instellen op het soort lesmateriaal, waardoor je bijvoorbeeld eenvoudig toetsen kunt zoeken. 

Lesmateriaal toevoegen aan jouw klas(sen)

Nadat je je klas hebt aangemaakt, kun je lesmateriaal toevoegen aan de klas. Dit kan door op ‘Ga naar de bibliotheek’ te klikken. 

Let op: het filter is automatisch ingesteld, het kan dus voorkomen dat je een beperkt aanbod van lesmateriaal ziet. Je kunt het filter zelf wijzigen door het vak, niveau en leerjaar aan te passen, waardoor je toegang krijgt tot meer lesmateriaal.

Indien je het juiste lesmateriaal gevonden hebt, kun je dit in één keer toevoegen aan één of meerdere klassen. Het toevoegen van het lesmateriaal kan enkele seconden duren, de laadtijd is afhankelijk van de grootte van het materiaal. Zorg ervoor dat je eerst de klassen aanmaakt en daarna pas het lesmateriaal uit de bibliotheek toevoegt, het is namelijk niet mogelijk om tijdens het toevoegen van het materiaal een nieuwe klas aan te maken. Na het toevoegen van het materiaal kun je direct teruggaan naar de bibliotheek of het materiaal bekijken in jouw klas(sen).

Zelfgemaakt lesmateriaal

Het door jou gemaakte lesmateriaal dat in de bibliotheek staat, kun je herkennen aan het icoontje met pen en liniaal dat in de rechterbovenhoek staat. Van het door jou gemaakte lesmateriaal bepaal jij zelf wie hier toegang toe heeft en daarmee met wie je het deelt. De opties zijn: 'mijzelf, mijn school, mijn schoolkoepel of iedereen’.

Naast de toegang wijzigen, kan je ook de link (url) delen, het lesmateriaal zelf wijzigen of het lesmateriaal verwijderen uit de bibliotheek. Via ‘wijzig kenmerken’ is het mogelijk om kenmerken zoals de titel, het niveau en de beschrijving van het lesmateriaal te wijzigen. Bij lesmateriaal zoals dat van een uitgever, is het niet mogelijk om de kenmerken te wijzigen. De methode van de uitgever, bijvoorbeeld Leswijs, is te herkennen aan het logo in de rechterbovenhoek. Materiaal van andere docenten is te herkennen aan het feit dat hier geen pennetje en liniaal of logo bij staat.

Auteursomgeving

Bij het maken van eigen materiaal kan je op activiteitenniveau bestaande vragen van anderen toevoegen. Dit doe je door te zoeken in bestaande opgaven. Dit kan handig zijn als een collega al goede opgaven gemaakt heeft. Ook kan je via de auteursomgeving je zelfgemaakte lesmateriaal plaatsen in de bibliotheek, door te klikken op ‘plaats in bibliotheek’. Jouw materiaal is vanaf dat moment in de bibliotheek te vinden. Je maakt zelf de keuze wie toegang heeft tot jouw materiaal.


Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.

Met de emoji's onder dit artikel kun je ons laten weten of we je met dit artikel naar tevredenheid hebben geholpen. Door erop te klikken help je ons de artikelen kritisch te blijven beoordelen en zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jouw vragen. Wij zijn blij met jouw feedback. Met elkaar maken we Learnbeat steeds beter!


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)