Toets maken en afnemen in Learnbeat

Bijgewerkt 1 month ago door Loes Formsma

In Learnbeat kun je toetsen samenstellen, afnemen, nakijken en beoordelen. Hieronder lees je hoe.

Een toets samenstellen

Klik in de auteursomgeving (icoontje met pen en liniaal) op de klas waarvoor je een toets wilt aanmaken. Klik op een hoofdstuk waarin je de toets wilt plaatsen, of maak een nieuw hoofdstuk aan door te klikken op '+ Voeg hoofdstuk toe'. Kies vervolgens voor een bestaande paragraaf, of klik op '+ Voeg een paragraaf toe'.

Klik vervolgens op de paragraaf. Je zit nu op het niveau waar je een toetsactiviteit aanmaakt. Maak een nieuwe activiteit aan door op '+ Voeg een activiteit toe' te klikken, en klik nadat je een naam voor de toets hebt ingevuld op 'Toets'. Je ziet nu in de paragraaf de toetsactiviteit staan. De mogelijkheden bij een toetsactiviteit zijn anders dan bij de andere activiteiten. Je ziet knoppen om naar 'Meldingen', 'Voortgang en cijfers' en 'Puntentelling' te navigeren.

Vervolgens voeg je opgaven toe aan de toets via 'Zoek bestaande opgave' en 'Voeg aan activiteit toe'. Ook kun je natuurlijk zelf opgaven maken en deze in de toets zetten. Je kunt de zelfgemaakte opgaven ook beschikbaar stellen voor collega's via 'Plaats in bibliotheek'. Omdat de opdracht hierdoor in de bibliotheek terecht komt, kun je deze opdracht meerdere malen toevoegen aan verschillende klassen.

Op het gele 'briefje' kun je een boodschap achterlaten voor je leerlingen. Wens ze succes, of geef ze een laatste tip.

Per vraag kun je punten toekennen. Je doet dit in de lesmateriaalomgeving (icoon met koffertje). In stapjes van 0,5 kan je variëren in het aantal punten dat je toekent per vraag. Deze punten gebruik je later om cijfers te bepalen. Op het tabblad 'Puntentelling' bepaal je de cesuur. Dit doe je door het aantal punten te bepalen waarbij iemand een 5,5 scoort. Je kunt ook bepalen tot hoeveel punten iemand een 1 krijgt en vanaf hoeveel punten iemand een 10 verdient. In de tabel eronder zie je direct het aantal toegekende punten en het bijbehorende cijfer. Op het tabblad 'Voortgang en cijfers' vind je de cijfers per leerling.

Een toets afnemen

Een toets is onzichtbaar voor de leerlingen, totdat je als docent op 'Begin toets' klikt. Om een toets te starten, kies je voor het kopje 'Zichtbaarheid'. Je selecteert de leerlingen voor wie je de toets wilt starten en klikt op 'Begin toets'. Op dit moment worden de geselecteerde leerlingen die op dat moment ingelogd zijn in Learnbeat naar de toets gestuurd. Ze kunnen niet meer navigeren naar andere activiteiten, paragrafen of hoofdstukken. Ze zien alleen nog de toets. Leerlingen die nog niet zijn ingelogd, komen na het inloggen automatisch in de toets terecht. Ze kunnen de toets alleen verlaten door de toets in te leveren. Mocht er een leerling afwezig of ziek zijn tijdens het afnemen van de toets, hoef je deze niet te selecteren. Je kunt deze leerling op een later moment individueel selecteren voor het maken van de toets.

Als docent kun je een toets altijd innemen, de leerling wordt op dat moment uit de toets gezet. Vervolgens kun je ervoor kiezen de toets opnieuw open te zetten, bijvoorbeeld als de leerling toch nog vragen mag beantwoorden. Ook kan je de toets op 'Inzien' zetten. De leerling kan dan zijn antwoorden inzien, maar niet meer wijzigen.

Tijdens de toets krijg je meldingen over 'verdachte' activiteiten van leerlingen, bijvoorbeeld zodra ze een ander tabblad openen, tekst in het antwoordveld plakken (in plaats van typen) of wanneer iemand anders op hun account inlogt. Bekijk hiervoor het tabblad 'Meldingen'.

Een toets nakijken

Je kijkt de opgaven na op dezelfde manier als je doet bij normale activiteiten. Je kiest alleen niet voor een percentage, maar voor een aantal punten.

Safe Exam Browser

Mocht je willen dat leerlingen geen activiteiten op hun laptop kunnen doen naast het maken van de toets zelf, kun je gebruik maken van de Safe Exam Browser. Hiermee kun je toetsen volledig beveiligd afnemen, fijn voor grote (eind)toetsen. Lees hier meer over de Safe Exam Browser.

Cesuur

Learnbeat hanteert de normering 'lineair met knik'. Hierdoor  is het minimum te behalen punten altijd 1. Bij CSE's wordt er een andere cesuur aangehouden, namelijk met N-termen. Learnbeat ondersteunt helaas de normering van CSE niet. Wel kun je het puntenaantal in Learnbeat downloaden via 'voortgang', waarna je in bijvoorbeeld Excel of via n-term.nl/cijfersberekenen.nl kunt normeren naar wens. De cijfers aangepast naar eigen normering verschijnen dan natuurlijk niet in Learnbeat.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.

Met de emoji's onder dit artikel kun je ons laten weten of we je met dit artikel naar tevredenheid hebben geholpen. Door erop te klikken help je ons de artikelen kritisch te blijven beoordelen en zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jouw vragen. Wij zijn blij met jouw feedback. Met elkaar maken we Learnbeat steeds beter!