Toets maken en afnemen in Learnbeat

Bijgewerkt 3 months ago door Loes Formsma

In Learnbeat kun je toetsen samenstellen, afnemen, nakijken en beoordelen. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je de toets start. Wil je er zelf meer over lezen? Scrol dan verder.

Een toetsactiviteit aanmaken

Een toetsactiviteit maak je aan in de auteursomgeving (pen en liniaal). Een activiteit moet altijd in een hoofdstuk en in een paragraaf staan. Als je de toets niet in een bestaande paragraaf wilt plaatsen, zal je eerst een nieuwe paragraaf moeten aanmaken.

Ben je een beginner in Learnbeat en wil je meer leren over het aanmaken van lesmateriaal? Lees dan onze artikelen over de structuur van Learnbeat en het zelf maken van lesmateriaal.

Maak een nieuwe activiteit aan in de paragraaf door rechtsonder in je scherm op Voeg activiteit toe te klikken. Selecteer Toets en klik nadat je een naam voor de toets hebt ingevuld op Voeg toe.

Je klikt op de naam van de toetsactiviteit en kan beginnen met opgaven toevoegen. Je kunt bestaande opgaven toevoegen aan de toets via 'Zoek bestaande opgave'.

Wanneer je de gewenste opgave(n) hebt aangevinkt, klik je op 'Voeg toe aan activiteit'.

Ook kun je zelf opgaven ontwikkelen via 'Voeg opgave toe' rechtsonder in je scherm.

Tip: Voor uitleg en inspiratie voor alle mogelijkheden bij het zelf maken van opgaven, zie onze artikelen werkvormen deel 1 en werkvormen deel 2.

De zelfgemaakte opgaven kun je beschikbaar stellen voor collega's via 'Plaats in bibliotheek'. Op het gele briefje kun je een boodschap achterlaten voor je leerlingen. Wens ze bijvoorbeeld succes, of geef ze een laatste tip.

Puntentoekenning

Per vraag ken je punten toe. In stapjes van 0,5 kun je het vakje met de '1' wijzigen naar het aantal punten dat je aan de vraag toe wil kennen. Deze punten gebruik je later om cijfers te bepalen.

Het is aan te raden jouw zelfgemaakte vragen te metadateren, wanneer je wilt bijhouden hoe leerlingen scoren op de verschillende cognitieve niveaus. Lees over de voordelen van het labelen van vragen in ons artikel over metadatering.

De mogelijkheden bij een toetsactiviteit zijn anders dan bij de andere activiteiten. Je ziet wanneer je bijvoorbeeld via het kruimelpad naar de voortgangsomgeving (brilletje) gaat naast de optie 'Zichtbaarheid' ook de opties 'Voortgang en cijfers', 'Meldingen' en 'Puntentelling'. De tabbladen worden hieronder toegelicht.

Een toets afnemen

Zichtbaarheid

Een toets is onzichtbaar voor de leerlingen, totdat je als docent op 'Begin toets' klikt. Om een toets te starten, kies je voor het kopje 'Zichtbaarheid'. Je begint de toets voor de hele klas in één keer, of klikt individueel de leerlingen aan voor wie je de toets wilt starten door op 'Begin toets' te klikken. Op dit moment worden de geselecteerde leerlingen die op dat moment ingelogd zijn in Learnbeat naar de toets gestuurd. Ze kunnen niet meer navigeren naar andere activiteiten, paragrafen of hoofdstukken. Ze zien alleen nog de toets. Leerlingen die nog niet zijn ingelogd, komen na het inloggen automatisch in de toets terecht. Ze kunnen de toets alleen verlaten door de toets in te leveren. Mocht er een leerling afwezig of ziek zijn tijdens het afnemen van de toets, hoef je deze niet te selecteren. Je kunt deze leerling op een later moment individueel selecteren voor het maken van de toets.

Als docent kun je een toets altijd klassikaal of individueel innemen, de leerling wordt op dat moment uit de toets gezet. Je kunt de toets opnieuw openzetten door op 'Hervat' te klikken, bijvoorbeeld als de leerling toch nog vragen mag beantwoorden. Ook kun je 'Toets inzien' aanvinken voor de hele klas of voor individuele leerlingen. De leerling kan dan zijn antwoorden inzien, maar deze niet meer wijzigen. Ook is het cijfer voor de leerling pas zichtbaar wanneer je 'Toets inzien' aanvinkt.

Wist je dat je een toets ook kunt inplannen? Lees er meer over in ons artikel Toetsen inplannen
Voortgang en cijfers

Op het tabblad 'Voortgang en cijfers' vind je de cijfers per leerling.

Meldingen

Tijdens de toets krijg je meldingen over 'verdachte' activiteiten van leerlingen, bijvoorbeeld zodra ze een ander tabblad openen, tekst in het antwoordveld plakken (in plaats van typen) of wanneer iemand anders op hun account inlogt.

Puntentelling

Op het tabblad 'Puntentelling' bepaal je de cesuur. Dit doe je door het aantal punten te bepalen waarbij iemand een 5,5 scoort. Je kunt ook bepalen tot hoeveel punten iemand een 1 krijgt en vanaf hoeveel punten iemand een 10 verdient. In de tabel eronder zie je direct het aantal toegekende punten en het bijbehorende cijfer.

Learnbeat hanteert de normering 'lineair met knik'. Hierdoor is het minimum te behalen punten altijd 1. Bij CSE's wordt er een andere cesuur aangehouden, namelijk met N-termen. Learnbeat ondersteunt helaas de normering van CSE niet. Wel kun je het puntenaantal in Learnbeat downloaden via 'voortgang', waarna je in bijvoorbeeld Excel of via n-term.nl/cijfersberekenen.nl kunt normeren naar wens. De cijfers aangepast naar eigen normering verschijnen dan natuurlijk niet in Learnbeat.

Een toets nakijken

Je kijkt de opgaven na op dezelfde manier als je doet bij normale activiteiten. Het verschil is dat je niet kiest voor een percentage, maar voor een aantal punten.

Per vraag nakijken

Als je één vraag direct bij alle leerlingen wilt nakijken kies je voor deze optie. Dit doe je via de lesmateriaal weergave (icoon koffer).

Per leerling nakijken

Als je de toets per leerling wilt nakijken, kies je voor deze optie. Dit doe je via het voortgangsscherm (icoon brilletje).

Beveiligde afname

Safe Exam Browser

Mocht je willen dat leerlingen absoluut geen activiteiten op hun laptop kunnen doen naast het maken van de toets zelf, kun je gebruik maken van de Safe Exam Browser. Hiermee kun je toetsen volledig beveiligd afnemen, wat fijn kan zijn voor grote (eind)toetsen. Lees hier meer over de Safe Exam Browser.

Volledige scherm afname

Als volledig scherm is ingeschakeld maken leerlingen de toets in een volledig scherm weergave (geen tabbladen, geen taakbalk). Als docent ontvang je een melding in het tabblad 'meldingen' als een leerling tijdens de toets de volledig scherm weergave verlaat. De volledig scherm weergave is beschikbaar voor Chromebooks.

Volledig scherm is niet beschikbaar op tablets (iPad en Android). Als een leerling op een tablet werkt, dan start de toets zonder volledig scherm weergave.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.