Werkvorm: Groeperen
Gebruik
De werkvorm Groeperen is inzetbaar voor vragen waarbij leerlingen begrippen of zinnen moeten indelen in categorieën. Verschillende begrippen kunnen in deze vorm worden ondergebracht in zelfgemaakte categorieën. Denk bijvoorbeeld aan het onderbrengen van werkwoorden bij de juiste werkwoordstijden of het slepen van bepaalde kenmerken naar het juiste land.
Zo maak je de vraag
Vraagstelling (en antwoordtype)
Bovenaan, in het tekstveld ‘Vraag’, kan de vraag worden ingevuld. Je kunt de vraag naar wens opmaken met behulp van de werkbalk. Een voorbeeldvraag kan zijn: ‘Sleep de begrippen naar de juiste categorie.’
Antwoorden/Antwoordmogelijkheden
Allereerst maak je de categorieën aan. Onder het kopje ‘Categorieën maken’ typ je de naam van de categorie. Vervolgens klik je op het vinkje aan de rechterkant om de categorie op te slaan. De aangemaakte categorieën verschijnen nu als witte tekst in een zwart kader. Je kunt zoveel categorieën maken als je wilt door de bovenstaande stap steeds te herhalen. Je kunt een categorie ook altijd weer verwijderen (door op het prullenbakje te klikken) of aanpassen (door op het potloodje te klikken).
Nadat de gewenste categorieën zijn aangemaakt en de juiste naam hebben gekregen, kun je de bijbehorende begrippen of items toevoegen. Onder de categorie zie je een invulveld met daarin ‘Naam van item’. Hier typ je het begrip of het item dat onder deze categorie moet vallen. Je slaat het item op door op het vinkje te klikken. Ook hier geldt dat je zoveel items kunt toevoegen als je wilt en de items altijd kunt bewerken (potloodje) of verwijderen (prullenbakje).
Nakijkwijze
Deze vraag is gesloten en staat standaard op 'Automatisch nakijken'. Je kunt de werkvorm ook voor open vragen gebruiken, waarbij leerlingen op verschillende manieren het juiste antwoord kunnen formuleren. Dan kies je voor ‘Leerling kijkt zichzelf na’. Mocht je de werkvorm willen gebruiken voor een evaluerende of subjectieve vraag, dan kun je bij nakijkmodus kiezen voor ‘Niet nakijken’.
Uitleg bij antwoord
Dit is een optioneel veld waar je toelichting kunt geven op (de redenatie achter) het antwoord. Dit wordt pas zichtbaar voor leerlingen wanneer ze hun antwoorden mogen nakijken.
Gedeeltelijk goede antwoorden toestaan
Omdat leerlingen meerdere items of begrippen naar de juiste categorie moeten slepen, staat de optie ‘Gedeeltelijk goede antwoorden toestaan’ automatisch aangevinkt. Dit betekent dat leerlingen ook een deel van de te behalen score verdienen, ook als ze niet alle begrippen juist hebben ondergebracht. Wil je dat leerlingen alleen punten scoren indien ze de opdracht volledig foutloos maken? Zet het vinkje bij ‘Gedeeltelijk goede antwoorden toestaan’ dan uit.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.