Bronnen: afbeelding, bestand, geluid en video

Bijgewerkt 3 weeks ago door Maj

Gebruik

In Learnbeat kun je allerlei media inzetten. Zo kun je bijvoorbeeld een video toevoegen bij je uitleg, als bron bij kijk-en-luisteroefeningen, of als extra materiaal. Je kunt een afbeelding toevoegen als illustratie bij theorie, of als bron waar leerlingen een vraag over moeten beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan een kaart bij aardrijkskunde of een schema voor biologie. Voor de talen is het handig dat je een geluidsfragment kunt toevoegen, bijvoorbeeld bij een luister- of spreekopdracht. En documenten die leerlingen buiten Learnbeat moeten gebruiken, bijvoorbeeld in Excel, kun je bijvoegen als bestand zodat ze deze kunnen downloaden.

Deze bronnen zijn allemaal bestanden die je op je eigen computer hebt opgeslagen. Je maakt ze in Learnbeat beschikbaar voor je leerlingen.

Zo zet je een afbeelding in als bron

Zorg dat de afbeelding die je wilt gebruiken opgeslagen is op een voor jou makkelijk terug te vinden plek. Kies in het menu van bronnen voor ‘Afbeelding’. Hier kun je bij ‘Upload een afbeelding’ kiezen uit de bestanden die je op je computer hebt opgeslagen. Zodra je een afbeelding upload, kun je de afbeelding een titel geven, een onderschrift, en je kunt zonodig een bronvermelding toevoegen.

Afmetingen

Aan de rechterkant zie je dat je de afmetingen van de afbeelding aan kunt passen: kies uit ‘Klein’, ‘Middel’, ‘Groot’, of ‘Volledige breedte’. Het is handig om ook de optie daaronder, ‘Toon knop op volledig scherm’, aan te vinken. Leerlingen krijgen dan een vergrootglas te zien in de rechterhoek van de afbeelding, waarmee ze de afbeelding kunnen uitvergroten tot deze schermvullend is.

Het hangt af van de kwaliteit en doel van de afbeelding welke keuzes je hier maakt. Als er vragen over de afbeelding gemaakt moeten worden, dan is het handig als leerlingen niet teveel heen en weer hoeven te scrollen. De afmeting middel of groot is dan voldoende.

Tip: als je meerdere afbeeldingen naast elkaar wilt laten zien, dan kun je dit met een kleine omweg oplossen door te kiezen voor de bron Tekst. In het tekstvak kun je vervolgens een tabel maken (eventueel de belijning onzichtbaar maken), en daarin de afbeeldingen plakken of uploaden. Zo komen ze mooi naast en/of onder elkaar uitgelijnd in een overzicht te staan.

Zo zet je een bestand in als bron

Zorg dat het bestand dat je wilt gebruiken opgeslagen is op een voor jou makkelijk terug te vinden plek. Kies in het menu van bronnen voor ‘Bestand’. Je kunt nu verschillende typen bestanden uploaden, bijvoorbeeld een pdf, Excel-bestand, Word-bestand, of eventueel audio of video’s (al is dan de bron geluidsfragment of video handiger). Leerlingen krijgen deze bron als een te downloaden bestand te zien. Ze kunnen deze dus alleen buiten de digitale leeromgeving openen.

Tip: Als leerlingen het te downloaden bestand ook moeten bewerken - bijvoorbeeld een kaart aanvullen met een getekende route, een Excelsheet invullen of een grafiek tekenen, dan wil je natuurlijk ook het resultaat hiervan zien. Geef leerlingen dan de kans om het aangepaste bestand ook weer in te leveren. Dit kan met de werkvorm Bestand inleveren.

Zo zet je een geluidsfragment in als bron

Zorg dat de audio die je wilt gebruiken opgeslagen is op een voor jou makkelijk terug te vinden plek. Kies in het menu van bronnen voor ‘geluidsfragment’. Je kunt nu een audiobestand van je computer uploaden.

Je kunt ook een transcript (de uitgetypte tekst) bijvoegen van de audio. Die komt dan rechtstreeks onder de bron te staan. Zo kunnen leerlingen meelezen met de gesproken tekst. Dit kun je bijvoorbeeld doen na een luisteropdracht, zodat leerlingen zelf hun antwoord kunnen checken. Of je kunt juist een leestekst voor dyslectische leerlingen toegankelijker maken door er een audiobestand met transcript van te maken.

Zo zet je een video in als bron

Als je een videobestand gebruikt van je computer, zorg dan dat die opgeslagen is op een voor jou makkelijk terug te vinden plek. Als je gebruikt maakt van een YouTube filmpje, dan hoef je alleen de url-code te kopiëren. Kies in het menu van bronnen voor video. Vervolgens kies je voor ‘YouTube’ of ‘Upload videobestand’. Plak de link of upload het bestand. Geef de video eventueel een titel.

Pro Tip: Wil je een YouTubefilmpje op een bepaald moment laten starten of stoppen? Dat kan, maar dan kun je beter de bron Embedcode gebruiken. We leggen in dit artikel uit hoe je dit aanpakt.