Lesmateriaal maken en bewerken

Bijgewerkt 4 days ago door Eva Derks

Lesmateriaal maken en bewerken

Wanneer je aan de slag wil met het ontwikkelen van eigen lesmateriaal in Learnbeat, is het belangrijk om eerst na te denken over de indeling van je arrangement. In welke volgorde wil je de hoofdstukken plaatsen, en hoe verhouden deze zich tot elkaar?

Dit artikel gaat over het arrangeren van het lesmateriaal. Lees het artikel De structuur in Learnbeat begrijpen als je wilt weten hoe Learnbeat ingericht is.

De structuur van het lesmateriaal

Wanneer je eigen lesmateriaal plaatst in Learnbeat, moet je eerst goed bedenken hoe je jouw lesmateriaal ordent binnen de structuur van Learnbeat. De structuur is als volgt:

Klas > hoofdstuk > paragraaf > activiteit > opgaven.

Klas

Hoofdstuk

Paragraaf

Activiteit

Opgaven

H1A

1. Fiets

1. Inleiding

A. Opgaven

Opgave 1 - opdracht A, B, C

Houd deze structuur ook aan wanneer je nieuw lesmateriaal in Learnbeat plaatst. Nieuw lesmateriaal ontwikkelen doe je in de auteursmodus (pen en liniaal). Je kunt een nieuw hoofdstuk aanmaken, door rechts onderin te klikken op voeg hoofdstuk toe.

Geef je hoofdstuk een duidelijke naam. De nummering gaat vanzelf, die hoef je niet bij te voegen in de naam van het hoofdstuk. Vervolgens klik je op een hoofdstuk om daaronder een paragraaf toe te voegen, en onder je paragraaf voeg je een activiteit toe. In elke activiteit kun je opgaven plaatsen.

Lesmateriaal bewerken

Titel aanpassen

Lesmateriaal bewerk en maak je altijd in de auteursomgeving (pen en liniaal). Als je de titel van een hoofdstuk, paragraaf of activiteit wil aanpassen, kan dat heel makkelijk met het potlood-icoontje. Hiermee open je een nieuw venster waarin je de nieuwe titel kan invoeren. Je hoeft de hoofdstukken niet te nummeren in de titel, dat doet Learnbeat namelijk al vanzelf. Kies hier voor een overzichtelijke titel die duidelijk de inhoud van het hoofdstuk weergeeft. Houd de titel kort en overzichtelijk.

Afbeelding wijzigen

Om een hoofdstuk wat aantrekkelijker te maken en meer informatie te geven over de inhoud, kun je een omslagfoto toevoegen. Dat kun je doen door op het knopje met de afbeelding te klikken. Hier upload je een foto vanuit je apparaat die je vooraf gevonden hebt. Je kunt hier bijvoorbeeld een foto van het bronmateriaal uit het boek gebruiken, wanneer je de online methode naast het boek gebruikt. Zo is het voor de leerlingen ook duidelijk welk hoofdstuk online bij welk hoofdstuk in het boek hoort.

Lesmateriaal verplaatsen

Als je materiaal in de auteursomgeving hebt aangemaakt, komt dit materiaal altijd automatisch achteraan of onderaan te staan. Stel dat je een hoofdstuk juist naar voren wil plaatsen, of een paragraaf naar beneden, dan is dat mogelijk met behulp van het windroosje. Hiermee sleep je het materiaal makkelijk naar de plek waar je het wil hebben. Dit kun je doen bij zowel hoofdstukken, als paragrafen, activiteiten en opgaven.

Ook bestaand materiaal dat je uit de bibliotheek plaatst, kun je op deze manier verplaatsen en bewerken!

Lesmateriaal verwijderen

Tot slot kun je een hoofdstuk/paragraaf/activiteit of opgave ook makkelijk weer verwijderen. Dit doe je door op het prullenbakje te klikken. Heb je per ongeluk een hoofdstuk of activiteit verwijderd? Neem dan contact op met Support via de toeter. Het materiaal in Learnbeat kun je als docent nooit definitief verwijderen, en wij kunnen dit altijd voor je terugvinden. Opdrachten op opgaveniveau kun je zelf weer terughalen. Hoe dat je dat doet, lees je in dit support-artikel: artikel linken naar opgaven terugplaatsen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via (020) 70 09 854. Ben je aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)