Toets opnieuw afnemen

Bijgewerkt 1 month ago door Loes Formsma

Je wilt een leerling die tegen de verwachting in een onvoldoende haalde een toets laten herkansen of je hebt een toets gestart voor een leerling die absent was. In beide gevallen wil je dezelfde toets nog eens afnemen. Hoe doe je dat?

Een toets opnieuw laten maken

Je kunt een toets in Learnbeat niet resetten. Wat je wel kunt doen, is dezelfde toets nog eens klaarzetten voor jouw leerling. Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt de toetsactiviteit opnieuw plaatsen vanuit de bibliotheek, of je kunt de opgaven van de gemaakte toets kopiëren naar een nieuwe toetsactiviteit.

Toetsactiviteit opnieuw in de klas plaatsen vanuit de bibliotheek

Dit veronderstelt wel dat de toets al in de bibliotheek staat, zoals bijvoorbeeld bij een methodetoets. Is dit nog niet het geval (bijvoorbeeld bij zelfgemaakt lesmateriaal), ga dan vanuit de toets naar de auteursomgeving (potlood en liniaal bovenin je scherm) en kies vervolgens voor 'Plaats in bibliotheek'.

Vervolgens zoek je jouw zojuist in de bibliotheek geplaatste toets of de methodetoets op. Handig is, dat je hierbij de filters in de linkerkantlijn kunt gebruiken. Vanuit een methode selecteer je de juiste activiteit en kies je voor 'voeg toe'.

Wanneer de toets als aparte activiteit in de bibliotheek geplaatst is, kun je de gehele activiteit plaatsen door te klikken op 'Toevoegen aan mijn klassen'.

Vervolgens selecteer je de klas, het hoofdstuk en de paragraaf waarin je de toets wilt plaatsen, en klik je op Voeg lesmateriaal toe.

De toets staat nu zonder voortgang nogmaals in de klas!

Opgaven kopiëren naar een nieuwe toetsactiviteit

Een andere manier om dezelfde toets nog eens af te nemen, is door de opgaven van de reeds gemaakte toets te kopiëren naar een nieuwe toetsactiviteit.

Eerst maak je hiertoe een nieuwe toetsactiviteit aan in de paragraaf waar de reeds gemaakte toets staat. In de naamgeving kun je duidelijk maken dat het hier de herkansing betreft.

Vervolgens ga je naar de reeds gemaakte toets en klik je bovenin je scherm op potlood en liniaal. Nu kom je in de auteursomgeving terecht. Vink de eerste opgave aan en kies vervolgens voor 'selecteer alles'. Daarna klik je op 'Kopiëren'.

Kies vervolgens als doelbestemming de nieuw aangemaakte toetsactiviteit en klik op 'Kopiëren'. Alle opgaven worden nu gekopieerd naar de nieuwe toetsactiviteit.

De nieuwe toetsactiviteit is nu gevuld met dezelfde vragen!

De toets is nog onzichtbaar voor de leerlingen. Wanneer je de toets wilt afnemen, klik je op 'Begin toets' en selecteer je de leerlingen die voor de herkansing in aanmerking komen.
Wist je dat je een toets ook kunt inplannen? Lees er meer over in ons artikel Toetsen inplannen