Google Drive integratie in Learnbeat

Bijgewerkt 1 month ago door Jill Gotink

Bij de bestand inleveren opdracht in het lesmateriaal is het mogelijk voor leerlingen om bestanden te delen via Google Drive.

De integratie is (nog) niet mogelijk bij het type bron 'bestand' en het portfolio.
Een Office-365 integratie is zeer binnenkort ook mogelijk in Learnbeat.

Voordelen van Google Drive

Naast dat je bestanden kunt delen vanaf je computer naar Learnbeat, is het nu dus ook mogelijk om bestanden te delen via Google Drive. Dit heeft enkele voordelen:

• Leerlingen kunnen nu bestanden groter dan 100MB uploaden in Google Drive.
  • Als docent kun je schrijfrechten krijgen op het bestand van de leerling, waardoor je reacties kunt plaatsen, of zelf toevoegingen en/of aanpassingen kunt doen.

Hoe koppelt de leerling de Google Drive integratie?

De leerling ziet een extra optie om een bestand in te leveren. Voordat dit mogelijk is via Google Drive, moet de leerling eenmalig toestemming geven. De leerling doet dit met de volgende stappen:

1. De leerling klikt op het Google Drive sjabloon en selecteert haar Google account om mee te werken.
  2. De leerling geeft Learnbeat toestemming voor toegang tot Google Drive.
  3. De Google Drive integratie is gelukt! Leerlingen kunnen nu bestanden kiezen via Google Drive. De leerling ziet alleen de bestanden waar zij eigenaar van is.
Learnbeat heeft geen toestemming om andere bestanden te zien dan de bestanden die de leerling selecteert.

Hoe ontkoppelt de leerling de Google Drive integratie?

Je kunt de koppeling weer ongedaan maken door naar instellingen (profielfoto) te gaan en bij 'verbonden accounts' de optie 'Google Drive' uit te zetten. Bestanden die al eerder ingeleverd zijn, zullen blijven staan in Learnbeat.

Als docent automatisch toegang krijgen tot de bestanden

Als leerlingen een Google Drive bestand inleveren, dan kan Learnbeat je automatisch toegang geven tot die bestanden. Met toestemming krijg je schijfrechten. Daarmee kun je reacties plaatsen, maar ook in het bestand zelf toevoegingen en/of aanpassingen maken. Deze instelling staat standaard uit. Je kunt dit inschakelen door naar instellingen (profielfoto) te gaan en bij verbonden accounts de optie Google Drive aan te zetten.

Je geeft het vinkje en vult hier het e-mailadres in waarmee je Google Drive gebruikt. Dat mag een ander e-mailadres zijn dan degene waarmee je Learnbeat gebruikt.

Als je deze instelling niet hebt ingeschakeld en een leerling een Google Drive bestand heeft ingeleverd, dan krijg je in het lesmateriaal bij inleveropdrachten een melding te zien.

Problemen en oplossingen met de integratie

• Als de leerling op haar apparaat cookies van derde partijen blokkeert, lukt de koppeling niet direct. De leerling kan dit controleren door naar deze link te gaan. Als daar ‘Yes’ staat is het goed. Bij 'No', moet de leerling eerst deze cookies toestaan voordat de koppeling mogelijk is.
  • In Firefox kan de pop-up blocker de toestemming tegengaan. Om dit te verhelpen klikt de leerling op: opties - pop-ups van inloggen.learnbeat.nl toestaan.