De portfolio omgeving gebruiken als docent

Bijgewerkt 9 months ago door Loes Formsma

Het portfolio voor de docent

Als docent bekijk je de portfolioprojecten van je leerlingen via de portfolio knop in de menubalk links, te vinden onder 'Meer'.

Wanneer je klikt op 'Portfolio' kom je terecht in de docentenomgeving van het portfolio. In deze omgeving vind je 3 tabbladen: Klassen, Reacties en Sjablonen.

Toegang

Wanneer heb je toegang tot een portfolio?

  • Heeft de leerling jou toegevoegd aan het project en zit de leerling bij jou in de klas? Dan heb je toegang. Een leerling kan een docent toevoegen via een 'Toegangsknop' bovenin of via de uitnodigingsknop bij 'Reacties' onderin.
  • Heb jij als docent een sjabloon gestuurd naar een leerling en zit de leerling bij jou in de klas? Dan heb je toegang. 
Klassen

Via dit tabblad navigeer je naar de portfoliopagina's van je leerlingen. Je klikt op de klasnaam om naar de portfoliopagina van leerlingen uit die klas te gaan. Via de zoekbalk kun je ook direct zoeken op de naam van een leerling.

Vanaf de portfoliopagina van jouw leerling kun je de verschillende portfolio’s waaraan je door hem of haar bent toegevoegd, bekijken.

Reacties

Het tweede tabblad, ‘Reacties’, is het berichtencentrum over de portfolioprojecten. Hierin zie je alle meldingen en berichten verschijnen rondom de portfolioprojecten van jouw leerlingen. De meest recente berichten verschijnen bovenaan de pagina.

Onder deze tab verschijnen meldingen over:

  • Leerlingen die jou aan hun portfolio hebben toegevoegd. Je volgt hiermee de vorderingen binnen dit project. Nieuwe reacties worden getoond in het overzicht.
  • Reacties van leerlingen en docenten op portfolioprojecten die jij volgt.

Je kunt doorklikken op een item in het reactieoverzicht om naar het gerelateerde project te gaan.

Sjablonen

Via het derde tabblad, 'Sjablonen', heb je inzicht in de door jou aangemaakte sjablonen voor portfolioprojecten.

Je kunt hier ook nieuwe sjablonen aanmaken en klaarzetten voor je leerlingen door op 'Nieuw sjabloon toevoegen' te klikken.

Een sjabloon aanmaken

Wanneer je op de knop ‘Nieuw sjabloon toevoegen’ klikt, kun je een project aanmaken dat je voor je leerlingen klaarzet. Je leerlingen kunnen het portfolioproject vervolgens verder invullen.

Je kunt het project een titel geven, de periode aangeven waarbinnen de leerling aan het project kan werken, een afbeelding toevoegen, vaardigheden selecteren die de leerling in het portfolio gaat ontwikkelen en een beschrijving van het project toevoegen.

Vervolgens kun je portfolio items toevoegen die jouw leerling kan vullen.

Een sjabloon klaarzetten

Wanneer jouw sjabloon klaar is voor gebruik of wanneer je een bestaand sjabloon voor jouw leerlingen klaar zet, gebruik je de knop ‘Plaatsen bij leerlingen’ rechtsboven in het scherm.

Vervolgens vink je een klasnaam aan om het sjabloon voor die hele klas klaar te zetten, óf je voegt het sjabloon alleen voor bepaalde leerlingen toe door met het pijltje rechts de klas uit te klappen en alleen hun namen aan te vinken.

Een reeds geplaatst sjabloon bewerken

Wanneer je een reeds geplaatst item bewerkt, wordt dit niet direct zichtbaar voor je leerlingen. Om een toegevoegd item voor je leerlingen zichtbaar te maken plaats je het sjabloon opnieuw bij deze leerlingen. Nieuw toegevoegde items worden onderaan het portfolioproject geplaatst, bestaande items worden niet bijgewerkt. Bepaal dus goed wanneer je project klaar is om te plaatsen voor je leerlingen!

Krijg je een nieuwe leerling in één van je klassen? Door bovenstaande stappen te volgen zet je het sjabloon ook voor deze leerling klaar.

Meer over het portfolio

Wil je meer weten over hoe leerlingen het portfolio kunnen inzetten? Lees dan het artikel Leerling: het portfolio.

Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Ben je bezig met het ontwikkelen een sjabloon voor een portfolio en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)