Portfolio: Hoe kan ik als docent de portfolio omgeving gebruiken?

Aangepast 1 month ago door Joep van Gils

Het portfolio voor de docent

Als docent kun je via de portfolio knop in het linkermenu van Learnbeat de portfolioprojecten van je klassen beheren.

Wanneer je op de knop drukt kom je terecht in de docentenomgeving van het portfolio. In deze omgeving vind je 3 tabbladen.

Reacties

Het tabblad ‘Reacties’ kun je zien als het berichtencentrum waarin alle meldingen en berichten verschijnen rondom de portfolioprojecten van jouw leerlingen. De meest recente berichten verschijnen bovenaan de pagina.

Onder deze tab verschijnen meldingen over:

• Leerlingen die jou aan hun portfolio hebben toegevoegd. Je volgt hiermee de vorderingen binnen dit project. Nieuwe reacties worden getoond in het overzicht.
  • Reacties van leerlingen en docenten op portfolioprojecten die jij volgt.

Je kunt doorklikken op een item in het reactieoverzicht om naar het gerelateerde project te gaan.

Klassen

Via dit tabblad kun je navigeren naar de portfolio pagina’s van je leerlingen. Je ziet jouw klassen en kunt deze aanklikken om naar de portfoliopagina van een specifieke leerling uit een van jouw klassen te gaan. Via de zoekbalk kun je ook zoeken op de naam van een leerling. Vanaf de portfoliopagina van jouw leerling kun je de verschillende portfolio’s waaraan je door hem of haar bent toegevoegd, bekijken.

Sjablonen

Via dit tabblad heb je inzicht in de door jou aangemaakte sjablonen voor portfolioprojecten.

Je kunt hier ook nieuwe sjablonen aanmaken en klaarzetten voor je leerlingen.

Een sjabloon aanmaken

Wanneer je op de knop ‘Nieuw sjabloon toevoegen’ klikt, kun je een project aanmaken dat je voor je leerlingen klaar kunt zetten. Je leerlingen kunnen het portfolioproject vervolgens verder invullen.

Je kunt het project een titel geven, de periode aangeven waarbinnen de leerling aan het project kan werken, een afbeelding toevoegen, vaardigheden selecteren die de leerling in het portfolio gaat ontwikkelen en een beschrijving van het project toevoegen.

Vervolgens kun je portfolio items toevoegen die jouw leerling kan vullen.

Een sjabloon klaarzetten

Wanneer jouw sjabloon helemaal naar wens is of wanneer je een bestaand sjabloon voor jouw leerlingen klaar wilt zetten, gebruik je de knop ‘Plaatsen bij leerlingen’.

Je klikt hiertoe op de knop ‘Plaatsen bij leerlingen’. Vervolgens zie je jouw klassen. Je kunt het sjabloon voor je hele klas klaarzetten, maar je kunt ook de klas openen en het sjabloon voor specifieke leerlingen toevoegen.

Een reeds geplaatst sjabloon bewerken/ aanvullen.

Wanneer je een item toevoegt aan een reeds geplaatst sjabloon, krijgen leerlingen dit niet direct te zien. Om een toegevoegd item voor je leerlingen zichtbaar te maken plaats je het sjabloon opnieuw bij deze leerlingen. Nieuw toegevoegde items worden onderaan het portfolioproject geplaatst. Bestaande items worden niet bijgewerkt. Wanneer je een reeds geplaatst item bewerkt, wordt dit niet zichtbaar voor je leerlingen. Bepaal dus goed wanneer je project klaar is om te plaatsen voor je leerlingen.

LET OP: Krijg je een nieuwe leerling in een van je klassen, dan kun je door de bovenstaande stappen te volgen het sjabloon ook voor deze leerling klaarzetten.

Leerlingen kunnen ook contact met docenten opnemen via het portfolio. Hieronder is uitgelegd hoe de leerlingen dit precies kunnen doen:

Stap 1: Leerling klikt op 'vraag een docent om een reactie'.

Stap 2: De leerling kiest de gewenste docent.

Stap 3: Na het selecteren, kan de leerling een gesprek beginnen.

Als docent ontvang je vervolgens een melding en kan je reageren.

Meer over het portfolio

Wil je meer weten over hoe de leerlingen het portfolio kunnen inzetten? Lees dan Leerling: het portfolio

Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via (020) 70 09 854. Ben je bezig met het ontwikkelen een sjabloon voor een portfolio en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.

Met de emoji's onder dit artikel kun je ons laten weten of we je met dit artikel naar tevredenheid hebben geholpen. Door erop te klikken help je ons de artikelen kritisch te blijven beoordelen en zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jullie vragen. Wij zijn blij met jouw feedback. Met elkaar maken we Learnbeat steeds beter!