De portfolio omgeving gebruiken als docent

Bijgewerkt 2 weeks ago door Loes Formsma

Het portfolio voor de docent

Als docent beheer je de portfolioprojecten van je leerlingen via de portfolio knop in de linkermenubalk, te vinden onder 'Meer'.

Wanneer je klikt op 'Portfolio' kom je terecht in de docentenomgeving van het portfolio. In deze omgeving vind je 3 tabbladen: Klassen, Reacties en Sjablonen.

Klassen

Via dit tabblad navigeer je naar de portfolio pagina’s van je leerlingen. Je ziet jouw klassen en klikt de betreffende klas aan om naar de portfoliopagina van een specifieke leerling uit één van jouw klassen te gaan. Via de zoekbalk kun je ook zoeken op de naam van een leerling.

Vanaf de portfoliopagina van jouw leerling kun je de verschillende portfolio’s waaraan je door hem of haar bent toegevoegd, bekijken.

Reacties

Het tabblad ‘Reacties’ is het berichtencentrum, waarin alle meldingen en berichten verschijnen rondom de portfolioprojecten van jouw leerlingen. De meest recente berichten verschijnen bovenaan de pagina.

Onder deze tab verschijnen meldingen over:

• Leerlingen die jou aan hun portfolio hebben toegevoegd. Je volgt hiermee de vorderingen binnen dit project. Nieuwe reacties worden getoond in het overzicht.
  • Reacties van leerlingen en docenten op portfolioprojecten die jij volgt.

Je kunt doorklikken op een item in het reactieoverzicht om naar het gerelateerde project te gaan. Lees hier hoe het eruit ziet als een leerling jou als docent om reactie vraagt

Sjablonen

Via dit tabblad heb je inzicht in de door jou aangemaakte sjablonen voor portfolioprojecten.

Je kunt hier ook nieuwe sjablonen aanmaken en klaarzetten voor je leerlingen door op 'Nieuw sjabloon toevoegen' te klikken.

Een sjabloon aanmaken

Wanneer je op de knop ‘Nieuw sjabloon toevoegen’ klikt, kun je een project aanmaken dat je voor je leerlingen klaar kunt zetten. Je leerlingen kunnen het portfolioproject vervolgens verder invullen.

Je kunt het project een titel geven, de periode aangeven waarbinnen de leerling aan het project kan werken, een afbeelding toevoegen, vaardigheden selecteren die de leerling in het portfolio gaat ontwikkelen en een beschrijving van het project toevoegen.

Vervolgens kun je portfolio items toevoegen die jouw leerling kan vullen.

Een sjabloon klaarzetten

Wanneer jouw sjabloon klaar is voor gebruik of wanneer je een bestaand sjabloon voor jouw leerlingen klaar zet, gebruik je de knop ‘Plaatsen bij leerlingen’.

Je klikt hiervoor op ‘Plaatsen bij leerlingen’ rechtsboven in het scherm. Vervolgens zie je jouw klassen. Door een klas aan te vinken zet je het sjabloon voor je hele klas klaar, maar je kunt ook de klas openen en het sjabloon alleen voor bepaalde leerlingen toevoegen door hun namen aan te vinken.

Een reeds geplaatst sjabloon bewerken

Wanneer je een item toevoegt aan een reeds geplaatst sjabloon, krijgen leerlingen dit niet direct te zien. Om een toegevoegd item voor je leerlingen zichtbaar te maken plaats je het sjabloon opnieuw bij deze leerlingen. Nieuw toegevoegde items worden onderaan het portfolioproject geplaatst, bestaande items worden niet bijgewerkt. Wanneer je een reeds geplaatst item bewerkt, wordt dit niet zichtbaar voor je leerlingen. Bepaal dus goed wanneer je project klaar is om te plaatsen voor je leerlingen.

Krijg je een nieuwe leerling in één van je klassen? Door bovenstaande stappen te volgen zet je het sjabloon ook voor deze leerling klaar.
Meer over het portfolio

Wil je meer weten over hoe leerlingen het portfolio kunnen inzetten? Lees dan het artikel Leerling: het portfolio.

Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Ben je bezig met het ontwikkelen een sjabloon voor een portfolio en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.