Werkvorm: Open vraag

Bijgewerkt 7 months ago door Moira van der Weijden

Gebruik

De open vraag is de meest bekende en meest gebruikte werkvorm. En dat is niet voor niets, je kunt deze werkvorm namelijk breed inzetten! In Learnbeat kun je extra trucs toepassen om deze vraagvorm interessanter te maken.

Zo maak je de vraag

Vraagstelling (en antwoordtype)

In het bovenste kader kun je de vraag die je wilt stellen, typen of kopiëren. Je kunt de vraag naar wens opmaken door de werkbalk te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld nummering toevoegen in de vraag, een woord benadrukken door het te onderstrepen of een link plaatsen. 

Antwoorden / Antwoordmogelijkheden

Naast de verschillende nakijkwijzen, bestaan er ook verschillende antwoordopties. 

Wil je dat de leerlingen een kort antwoord geven (bijvoorbeeld de naam van de hoofdpersoon uit de tekst die ze moeten lezen)? Kies dan voor de optie 'Compact antwoord'. Zo is het voor de leerling ook duidelijk dat er geen uitgebreid antwoord wordt verwacht. In combinatie met de nakijkoptie ‘Automatisch nakijken’ kun je zo’n open vraag toch gesloten maken en het systeem het nakijkwerk laten doen. Een toevoeging die dan verschijnt is de optie 'Hoofdlettergevoelig'. Door deze optie aan te vinken zorg je ervoor dat een leerling erop wordt afgerekend als er geen hoofdletters worden gebruikt op plekken waar dat wel zou moeten, en andersom.

Wil je dat leerlingen juist een uitgebreid antwoord geven (bijvoorbeeld door een brief te schrijven)? Kies dan voor de optie 'Antwoord met opmaak'. Op deze manier verschijnt er voor de leerlingen meer ruimte om te typen en een werkbalk waarmee het antwoord opgemaakt kan worden. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld lijsten maken, inspringen en woorden vetgedrukt, cursief of onderstreept maken. 

Nakijkwijze

Een open vraag gebruik je vaak om leerlingen de vrijheid te geven om uitgebreid te antwoorden, zonder daarbij exact het modelantwoord te geven. Daarom staat de nakijkmodus voor deze werkvorm op 'Leerling kijkt zichzelf na'. De leerling kan diens eigen antwoord zo vergelijken met het opgegeven modelantwoord. 

Soms is echter uitsluitend één antwoord goed. Wanneer je vraagt naar een naam of een getal is er vaak maar één juist antwoord. In dit geval kun je kiezen voor de nakijkmodus 'Automatisch nakijken'.

Wanneer je deze werkvorm inzet als evaluerende of subjectieve vraag, kun je kiezen voor 'Niet nakijken' in de nakijkmodus.

Uitleg bij antwoord

Dit is een optioneel veld waar je toelichting kunt geven op (de redenatie achter) het antwoord. Dit wordt pas zichtbaar voor leerlingen wanneer ze hun antwoorden mogen nakijken.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)