Hoe kan ik samen met mijn collega's lesmateriaal maken?

Bijgewerkt 8 months ago door Jill Gotink

Het is op meerdere manieren mogelijk om lesmateriaal samen met je collega's te maken. Je kunt natuurlijk een collega toevoegen aan de gewenste klas, maar op deze manier kunnen jullie niet samen aan lesmateriaal werken. Dit is wel mogelijk met zogeheten auteursklassen of een auteurscollectief, in dit artikel worden deze werkwijzen toegelicht.

Allereerst is het goed om te weten hoe je kunt zien wie de auteur is van het lesmateriaal. In het opgavenniveau (auteursmodus) kun je via het informatiesymbool (zie afbeelding hierboven) zien wie de auteur is. In bovenstaande situatie is dit 'Anne'. Als jij zelf niet de auteur bent van de opgaven, is het niet mogelijk dit lesmateriaal aan te passen. Mocht je dit wel willen, dan is het mogelijk om samen te werken met andere auteurs zoals Anne. Het samenwerken met collega auteurs is mogelijk via auteursklassen en auteurscollectieven. Je kunt auteursklassen in een gedeelde account hebben staan of in je persoonlijke account, bij samenwerken in een auteursklas in een persoonlijk account maak je gebruik van een auteurscollectief.

Auteursklassen

Het is mogelijk om auteursklassen (ook wel bronklassen genoemd) aan te maken. In deze auteursklassen ontwikkel je lesmateriaal. Aan deze auteursklassen koppel je geen leerlingen! Je kunt ervoor kiezen om een auteursklas aan te maken in jouw persoonlijke Learnbeataccount of in een gedeeld Learnbeataccount. Wanneer je samen met collega's lesmateriaal ontwikkelt in een auteursklas via jouw persoonlijke account, dan maak je gebruik van een auteurscollectief. Ontwikkel je samen met collega's materiaal in een gedeeld Learnbeataccount (ook wel auteursaccount genoemd) dat je hebt naast jouw persoonlijke Learnbeataccount, dan beschik je allemaal over dezelfde inloggegevens en zijn alle klassen in dit gedeelde account auteursklassen.Vanzelfsprekend voeg je dan geen leerlingen toe aan de klassen.

Zodra het lesmateriaal dat je in een auteursklas ontwikkelt, klaar is, kun je dit in de bibliotheek plaatsen.

De volgende stap is het aanmaken van een nieuwe klas. Aan deze nieuwe klas voeg je het lesmateriaal toe dat je hebt gemaakt in de auteursklas en vervolgens hebt geplaatst in de bibliotheek. Na het plaatsen van het juiste materiaal, kun je leerlingen uitnodigen voor de klas. Je kunt natuurlijk ook je zelfgemaakte lesmateriaal toevoegen aan reeds bestaande klassen met leerlingen.

Geplaatst materiaal aanpassen/updaten

Wil je vervolgens aanpassingen in het materiaal maken, dan is dit mogelijk. Het is de bedoeling dat je deze aanpassingen maakt in de auteursklas, op deze manier worden de wijzigen namelijk doorgevoerd naar alle andere klassen waar het materiaal in geplaatst is. Doe je de aanpassingen niet in de auteursklas, maar in een klas mét leerlingen, dan worden de aanpassingen alleen in die betreffende klas doorgevoerd.

De wijzigingen die worden gemaakt in de auteursklas worden wel pas doorgevoerd na het versturen van updates.

Updates versturen doe je vanuit de bibliotheek. Je komt hier door het bibliotheekitem aan te klikken en te klikken op 'verstuur updates' (zie onderstaande afbeelding). Er zijn enkele beperkingen rondom het versturen van updates, dus lees het artikel 'versturen van updates' voor meer informatie hierover.

Auteurscollectief

Naast werken in een auteursklas, kun je er ook voor kiezen om te werken met een auteurscollectief. Het auteurscollectief is een goede oplossing als je het prettiger vindt om altijd te werken vanuit je persoonlijke Learnbeataccount. Wij kunnen een auteurscollectief maken van de gehele sectie of van slechts 2 personen. Let wel op, een auteurscollectief geldt per klas. Mocht je een auteurscollectief willen opzetten, stuur dan een mailtje naar support@learnbeat.nl en vermeld hierbij in welke klas je wilt samenwerken én met welke docent(en). Ook bij een auteurscollectief is het van belang dat je in een auteursklas (bronklas) werkt, zónder leerlingen. Je kunt het lesmateriaal dat je hier ontwikkelt gemakkelijk in de bibliotheek plaatsen om het vervolgens in andere klassen (met leerlingen) te plaatsen. Mocht je later nog aanpassingen willen maken in het lesmateriaal, dan is het noodzakelijk om dit in de auteursklas te doen! Wanneer je dit in een klas met leerlingen doet, zijn de wijzigingen uitsluitend voor die klas zichtbaar.

Hoe weet ik nu zeker of ik in de auteursklas werk?

Wij raden aan om een auteursklas aan te maken met een herkenbare naam, zoals: 'Auteursklas Havo Leerjaar 2'. Op deze manier is de auteursklas gemakkelijk terug te vinden. Een andere manier om de auteursklas terug te vinden, is om het materiaal te zoeken via de bibliotheek. In de bibliotheek is het mogelijk om te filteren op 'lesmateriaal aangeboden door mijzelf'. De bibliotheek laat nu alleen maar lesmateriaal zien waarvan jij (eventueel i.s.m. collega's) de auteur bent. Je kunt in dit bibliotheek-item vervolgens klikken op 'wijzig lesmateriaal' (zie afbeelding hieronder). Via deze weg kom je terecht in de auteursklas.

Wil je nog meer weten over het maken van lesmateriaal, lees dan ons artikel: Eigen lesmateriaal maken. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan zijn wij via de mail te bereiken op support@learnbeat.nl.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)