Hoe kan ik samen met mijn collega's lesmateriaal maken?

Aangepast 2 weeks ago door Jill Gotink

Het is op meerdere manieren mogelijk om lesmateriaal samen met je collega's te maken. Je kunt natuurlijk een collega toevoegen aan de gewenste klas, maar op deze manier kunnen jullie niet samen aan lesmateriaal werken. Dit is wel mogelijk met zogeheten auteursklassen of een auteurscollectief, in dit artikel worden deze werkwijzen toegelicht.

Allereerst is het goed om te weten hoe je kan zien wie de auteur is van het lesmateriaal. In het opgavenniveau (auteurmodus) kan je via het informatiesymbool (zie afbeelding hierboven) zien wie de auteur is. In bovenstaande situatie is dit 'Anne'. Als jij zelf niet de auteur bent van de opgaven, is het niet mogelijk dit lesmateriaal aan te passen. Mocht je dit wel willen, dan is het mogelijk om samen te werken met andere auteurs zoals Anne. Het samenwerken met collega auteurs is mogelijk via auteursklassen en auteurscollectieven. Je kunt auteursklassen in een gedeelde account hebben staan of in je persoonlijke account, bij samenwerken in een auteursklas in een persoonlijk account maak je gebruik van een auteurscollectief.

Auteursklassen

Het is mogelijk om auteursklassen (ook wel bronklassen genoemd) aan te maken. In deze auteursklassen ontwikkel je lesmateriaal, de leerlingen koppel je niet aan auteursklassen. Je kunt een auteursklas aanmaken in een persoonlijk account of in een gedeelde account. Je kunt samen met collega's lesmateriaal ontwikkelen in een auteursklas via een persoonlijke account, dan maak je gebruik van een auteurscollectief. Ontwikkel je samen met collega's materiaal in een gedeelde account (ook wel auteursaccount genoemd), dan beschik je over dezelfde inloggegevens en zijn alle klassen in het gedeelde account auteursklassen. Zodra er lesmateriaal in een auteursklas klaar is kan je dit plaatsen in de bibliotheek.

De volgende stap is het aanmaken van een nieuwe klas. In deze nieuwe klas voeg je het lesmateriaal toe wat je hebt gemaakt in de auteursklas en vervolgens hebt geplaatst in de bibliotheek. Na het plaatsen van het juiste materiaal, kan je leerlingen uitnodigen voor de klas. Je kunt natuurlijk ook je zelfgemaakte lesmateriaal toevoegen aan bestaande klassen met leerlingen.

Geplaatst materiaal aanpassen/updaten

Wil je vervolgens aanpassingen in het materiaal maken, dan is dit mogelijk. Het is de bedoeling dat je deze aanpassingen maakt in de auteurklas, op deze manier worden de wijzigen namelijk doorgevoerd naar alle andere klassen waar het materiaal in geplaatst is. Doe je de aanpassingen in een klas mét leerlingen, dan worden de aanpassingen alleen in die betreffende klas doorgevoerd.

De wijzigingen die worden gemaakt in de auteursklas worden wel pas doorgevoerd na het versturen van updates.

Je kunt updates versturen vanuit de bibliotheek. Je komt hier door het bibliotheekitem aan te klikken en te klikken op 'verstuur updates' (zie onderstaande afbeelding). Er zitten enkele beperkingen in het versturen van updates, dus lees de FAQ 'versturen van updates' door voor meer informatie hierover.

Auteurscollectief

Naast werken in een auteursklas, kan je er ook voor kiezen om te werken met een auteurscollectief. Het auteurscollectief is een goede oplossing als je wilt blijven werken in je eigen account. Wij kunnen een auteurscollectief maken van de gehele sectie of van slechts 2 personen. Let wel op, een auteurscollectief geldt per klas. Mocht je een auteurscollectief willen, stuur dan een mailtje naar support@learnbeat.nl, vermeld hierbij in welke klas je wilt samenwerken én met welke docent(en). Ook bij een auteurscollectief is het van belang dat je in een auteursklas (ook wel bronklas) werkt, zonder leerlingen. Je kunt hierdoor het lesmateriaal gemakkelijk in de bibliotheek plaatsen om dit vervolgens in andere klassen (met leerlingen) te plaatsen. Mocht je vervolgens aanpassingen willen maken in het lesmateriaal, dan is het noodzakelijk om dit in de auteursklas te doen! Als je dit in een klas doet met leerlingen, wijzigt de auteursklas namelijk niet.

Hoe weet ik nu zeker of ik in de auteursklas werk?

Wij raden aan om een auteursklas aan te maken met een herkenbare naam, zoals: 'Auteursklas Havo Leerjaar 2'. Op deze manier is de auteursklas gemakkelijk terug te vinden. Een andere manier om de auteursklas terug te vinden, is om het materiaal te zoeken via de bibliotheek. In de bibliotheek is het mogelijk om te filteren op 'lesmateriaal aangeboden door mijzelf'. De bibliotheek laat nu alleen maar lesmateriaal zien waarvan jij (eventueel i.s.m. collega's) de auteur bent. Je kunt in dit bibliotheek-item vervolgens klikken op 'wijzig lesmateriaal' (zie afbeelding hieronder). Via deze weg kom je terecht in de auteursklas.

Wil je nog meer weten over het maken van lesmateriaal, lees dan ons artikel: Eigen lesmateriaal maken. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan zijn wij via de mail te bereiken op support@learnbeat.nl.


Hebben we je goed geholpen?