Samen lesmateriaal maken

Bijgewerkt 1 week ago door Jill Gotink

Het is op meerdere manieren mogelijk om lesmateriaal samen met je collega's te maken. Je kunt natuurlijk een collega toevoegen aan de gewenste klas, maar op deze manier kunnen jullie nog niet elkaars lesmateriaal bewerken. Dit is wel mogelijk met docenten mogen elkaars opgaven bewerken. Samen lesmateriaal ontwikkelen doe je in een auteursklas.

Auteursklas

In een auteursklas (ook wel bronklas) ontwikkel je lesmateriaal. Aan auteursklassen koppel je geen leerlingen! Het aanmaken van een auteursklas gebeurt op dezelfde manier als hoe je een normale nieuwe klas aanmaakt.

Het is aan te raden om een auteursklas aan te maken met een herkenbare naam, zoals: 'Auteursklas Nederlands Havo 2'. Op deze manier is de auteursklas gemakkelijk terug te vinden en is voor iedereen duidelijk dat het om een auteursklas gaat.

Samen lesmateriaal ontwikkelen

Er zijn twee manieren waarop je samen met collega's auteursklassen kunt beheren.

  1. Via een auteursaccount
    Met een auteursaccount heb je een gezamenlijke account waar je met alle docenten op inlogt. Dit account bestaat naast jullie persoonlijke Learnbeat account. Dit kan bijvoorbeeld een account zijn met de naam: Sectie.Aardrijkskunde. Alle docenten uit jouw sectie loggen in dit account in om lesmateriaal te maken. Wanneer je met leerlingen aan de slag gaat log je weer in op je persoonlijke account.
  2. Via jouw persoonlijke account, met de functie docenten mogen elkaars opgaven bewerken.
    Je logt hiermee in jouw persoonlijke account in. Aan de auteursklas zijn meerdere collega's gekoppeld. Je schuift de mogelijkheid van docenten mogen elkaars opgaven bewerken aan en je kunt direct aan de slag!

Gemaakt lesmateriaal delen

Zodra het lesmateriaal dat je in een auteursklas ontwikkelt klaar is, kun je het delen met je andere klassen en de klassen van jouw collega's door het in de bibliotheek te plaatsen.

De volgende stap is het zelfgemaakte lesmateriaal via de bibliotheek toevoegen aan reeds bestaande klassen met leerlingen. In de bibliotheek zoek je het geplaatste materiaal, je klikt erop en je klikt op 'Toevoegen aan klassen' wanneer je het gehele hoofdstuk wilt plaatsen in een klas.

Wanneer je alleen een bepaalde paragraaf wilt plaatsen, klik je achter die paragraaf rechts op 'Voeg toe'. Vervolgens klik je op de klas waaraan het materiaal toegevoegd mag worden, en op 'Ga verder'.

Het materiaal is nu toegevoegd aan de klas. Keer terug naar de bibliotheek of bekijk het lesmateriaal in de klas waaraan het zojuist toegevoegd is.

Geplaatst materiaal aanpassen/updaten

Het is mogelijk om aanpassingen te maken in reeds geplaatst materiaal. Deze wijzigingen voer je door in de auteursklas, dit is namelijk de bronklas. Op deze manier worden de wijzigen doorgevoerd naar alle andere klassen waar het materiaal in geplaatst is. Doe je de aanpassingen niet in de auteursklas, maar in een klas mét leerlingen, dan worden de aanpassingen alleen in die betreffende klas doorgevoerd.

De wijzigingen die worden gemaakt in de auteursklas worden wel pas doorgevoerd in de andere klassen na het versturen van updates.

Updates versturen doe je vanuit de bibliotheek. Je komt hier door het bibliotheekitem aan te klikken en te klikken op 'verstuur updates'.

Er zijn enkele beperkingen rondom het versturen van updates, in het artikel 'versturen van updates' lees je meer hierover.

Wie is de auteur van een opgave?

Op opgavenniveau in de auteursomgeving (icoontje liniaal en potlood) kun je via het informatiesymbool rechts in beeld zien wie de auteur is. Als jij zelf niet de auteur bent van de opgaven, is het niet mogelijk dit lesmateriaal aan te passen.

Lees het artikel over zelf lesmateriaal maken als je meer wilt weten over het ontwikkelen van eigen materiaal.

Heb je vragen of opmerkingen? Maak gebruik van de supporttoeter in je account of mail naar support@learnbeat.nl.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)