Auteursklas en auteurscollectief - samen met collega's lesmateriaal maken

Bijgewerkt 1 month ago door Loes Formsma

Het is op meerdere manieren mogelijk om lesmateriaal samen met je collega's te maken. Je kunt natuurlijk een collega toevoegen aan de gewenste klas, maar op deze manier kunnen jullie nog niet elkaars lesmateriaal bewerken. Dit is wel mogelijk met zogeheten auteursklassen of een auteurscollectief. In dit artikel worden deze werkwijzen toegelicht.

Auteur

Allereerst is het goed om te weten hoe je kunt zien wie de auteur is van het lesmateriaal. Op opgavenniveau in de auteursomgeving (icoontje liniaal en potlood) kun je via het informatiesymbool rechts in beeld zien wie de auteur is.

Als jij zelf niet de auteur bent van de opgaven, is het niet mogelijk dit lesmateriaal aan te passen. Mocht je dat wel willen, dan is het mogelijk om samen te werken met andere auteurs via auteursklassen en auteurscollectieven.

Auteursklas

In een auteursklas (ook wel bronklas) ontwikkel je lesmateriaal. Aan auteursklassen koppel je geen leerlingen! Het aanmaken van een auteursklas gebeurt op dezelfde manier als hoe je een normale nieuwe klas aanmaakt.

Het is aan te raden om een auteursklas aan te maken met een herkenbare naam, zoals: 'Auteursklas Nederlands Havo 2'. Op deze manier is de auteursklas gemakkelijk terug te vinden en is voor iedereen duidelijk dat het om een auteursklas gaat.

Er zijn twee manieren waarop je samen met collega's auteursklassen kunt beheren. Wanneer je samen met collega's via jouw persoonlijke account lesmateriaal ontwikkelt in een auteursklas, staat tussen jouw klassen met leerlingen ook de auteursklas waar je samen met de collega's in werkt. Jullie maken in dat geval gebruik van een auteurscollectief (uitleg hierover onderaan dit artikel). De andere optie is om samen met collega's materiaal te maken in een gedeeld Learnbeat account, dit geldt dan als het gezamenlijke auteursaccount van jullie sectie. Dit account bestaat naast jullie persoonlijke Learnbeat account. Jullie beschikken allemaal over de inloggegevens van dit account en alle klassen in dit gedeelde account zijn auteursklassen (zonder leerlingen). Wanneer je met leerlingen aan de slag gaat log je weer in op je persoonlijke account.

Zodra het lesmateriaal dat je in een auteursklas ontwikkelt klaar is, kun je het delen met je andere klassen en de klassen van jouw collega's door het in de bibliotheek te plaatsen.

De volgende stap is het zelfgemaakte lesmateriaal via de bibliotheek toevoegen aan reeds bestaande klassen met leerlingen. In de bibliotheek zoek je het geplaatste materiaal, je klikt erop en je klikt op 'Toevoegen aan klassen' wanneer je het gehele hoofdstuk wilt plaatsen in een klas.

Wanneer je alleen een bepaalde paragraaf wilt plaatsen, klik je achter die paragraaf rechts op 'Voeg toe'. Vervolgens klik je op de klas waaraan het materiaal toegevoegd mag worden, en op 'Ga verder'.

Het materiaal is nu toegevoegd aan de klas. Keer terug naar de bibliotheek of bekijk het lesmateriaal in de klas waaraan het zojuist toegevoegd is.

Geplaatst materiaal aanpassen/updaten

Het is mogelijk om aanpassingen te maken in reeds geplaatst materiaal. Deze wijzigingen voer je door in de auteursklas, dit is namelijk de bronklas. Op deze manier worden de wijzigen doorgevoerd naar alle andere klassen waar het materiaal in geplaatst is. Doe je de aanpassingen niet in de auteursklas, maar in een klas mét leerlingen, dan worden de aanpassingen alleen in die betreffende klas doorgevoerd.

De wijzigingen die worden gemaakt in de auteursklas worden wel pas doorgevoerd in de andere klassen na het versturen van updates.

Updates versturen doe je vanuit de bibliotheek. Je komt hier door het bibliotheekitem aan te klikken en te klikken op 'verstuur updates'.

Er zijn enkele beperkingen rondom het versturen van updates, in het artikel 'versturen van updates' lees je meer hierover.

Auteurscollectief

Het auteurscollectief is een goede oplossing als je het prettiger vindt om altijd vanuit hetzelfde persoonlijke Learnbeat account te werken. Wij kunnen een auteurscollectief maken van de gehele sectie of van slechts 2 personen. Een auteurscollectief geldt per auteursklas. Mocht je een auteurscollectief willen opzetten, stuur dan een mailtje naar support@learnbeat.nl en vermeld hierbij in welke klas je wilt samenwerken én met welke docent(en). Ook bij een auteurscollectief is het van belang dat je in een auteursklas (bronklas) werkt, zónder leerlingen. Je kunt het lesmateriaal dat je hier ontwikkelt gemakkelijk in de bibliotheek plaatsen om het vervolgens in andere klassen (met leerlingen) te plaatsen. Mocht je later nog aanpassingen willen maken in het lesmateriaal, dan is het noodzakelijk om dit in de auteursklas te doen. Wanneer je dit in een klas met leerlingen doet, zijn de wijzigingen uitsluitend voor die klas zichtbaar.

Lees het artikel over zelf lesmateriaal maken als je meer wilt weten over het ontwikkelen van eigen materiaal.

Heb je vragen of opmerkingen? Maak gebruik van de supporttoeter in je account of mail naar support@learnbeat.nl.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)