Toets met versies maken en afnemen

Bijgewerkt 1 month ago door Jill Gotink

Wil je dat jouw leerlingen verschillende versies krijgen van dezelfde toets? Kies dan voor 'Toets met versies' bij het aanmaken van een nieuwe activiteit. Met deze activiteit genereer je meerdere versies van één toets binnen één activiteit.

Toets met versies maken

Je maakt een toets met versies aan door in de auteursomgeving (icoon potlood en liniaal) te klikken op de gewenste klas, hoofdstuk en paragraaf waar je de toets in wilt hebben staan, en vervolgens op 'Voeg activiteit toe' rechts onderin het scherm te klikken.

Je selecteert 'Toets met versies'. Je kunt nu verschillende sets met opgaven aanmaken. Een opgavenset is simpelweg een verzameling van meerdere opgaven. Je kunt deze opgavensets maken aan de hand van jouw eigen voorkeuren. Je kunt bijvoorbeeld op basis van onderwerpen sets maken, aan de hand van het RTI label of op basis van opgavenvariant A/B. Vervolgens kun je zelf aangeven hoeveel opgaven je uit de set aan de leerling geeft.

Je geeft de opgavenset een naam en stelt het aantal opgaven in dat de leerling uit de set moet ontvangen. Dit kun je altijd later weer aanpassen via het pennetje.

Opgaven toevoegen (aan opgavenset)

Je kunt bestaande opgaven toevoegen aan de opgavenset via 'Zoek bestaande opgave'. Op deze manier plaats je opgaven uit de opgavenbibliotheek. Dit kunnen opgaven van jezelf zijn, maar ook van anderen.

Een andere manier om opgaven toe te voegen aan een opgavenset, is via 'Voeg een opgave toe'. In onderstaande afbeelding zie je dat dit op twee manieren mogelijk is.

  1. Je kunt direct een opgave toevoegen aan een opgavenset via 'Voeg een opgave toe' in de opgavenset. De opgave komt nu direct terecht in de set en de opgave komt ook aan bod in de activiteit.
  2. Je kunt ook een opgave toevoegen, die niet direct terecht komt in een opgavenset. Op deze manier maak je wel alvast een opgave, maar wordt deze nog niet aangeboden tijdens het afnemen van de activiteit.

Opgaven(sets) verwijderen

  1. Opgaven verwijderen: je verwijdert de individuele opgaven via de prullenbak, net zoals dat wordt gedaan in andere activiteiten.
  2. Opgavenset verwijderen: je verwijdert hiermee de opgavenset, maar de opgaven worden verplaatst van de set naar 'opgaven die nog niet in een set staan'.

Toets met versies afnemen

Zodra je de toets begint, ziet de leerling hetzelfde als bij een normale toetsactiviteit. Voor de leerling verandert er niets ten opzichte van een normale toets. De leerling krijgt alleen de voor hem gekozen versie te zien, niet de andere opgaven. De opgaven worden willekeurig uit elke opgavenset gekozen. Het nakijken voor jou als docent verandert ook niet. Wat wel vast staat, is de volgorde van de opgavensets. Dus: eerst worden er een aantal vragen uit opgavenset 1 afgenomen, vervolgens volgen gerandomiseerde vragen uit opgavenset 2, enzovoorts.

Toetsen met versies nakijken

Nakijken is nog steeds mogelijk op twee manieren.

  1. Per opgave nakijken: op deze manier zie je alleen de antwoorden van leerlingen die die opgave hebben gekregen.
  2. Per leerling nakijken: op deze manier zie je alleen de vragen die de betreffende leerling heeft gekregen.
Heb je nog nooit een toets gemaakt? Lees ook ons artikel over de normale toetsactiviteit.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via support@learnbeat.nl of (020) 70 09 854. Ben aan het werk in Learnbeat en kom je er ter plekke niet helemaal uit? Gebruik dan de supporttoeter.


Hebben we je goed geholpen?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)