Toets ontwikkelen in Learnbeat

Bijgewerkt door Eva Derks

Een toetsactiviteit aanmaken

Een toets maak je aan in de auteursomgeving (pen en liniaal). Learnbeat kent een vaste structuur.

hoofdstuk > paragraaf > activiteit > opgave

De toets is een activiteit.

Ben je een beginner in Learnbeat en wil je meer leren over het aanmaken van lesmateriaal? Lees dan onze artikelen over de structuur van Learnbeat en het zelf maken van lesmateriaal.
Wanneer jouw school alleen met een toetslicentie werkt, heb je standaard alleen toegang tot een 1-laags structuur. Dit betekent dat je alleen activiteiten kan aanmaken, geen paragrafen of hoofdstukken.

Maak een nieuwe activiteit aan in de paragraaf door rechtsonder in je scherm op Voeg activiteit toe te klikken. Selecteer Toets en klik nadat je een naam voor de toets hebt ingevuld op Voeg toe.

Wil je alleen een toets ontwikkelen zonder die eerst in een paragraaf en hoofdstuk te plaatsen? Kies dan voor een 1-laagse structuur voor je ontwikkelklas. In dit artikel lees je meer over het kiezen van een structuur in je ontwikkelklas: Welke structuur past het beste bij mijn lesmateriaal?
Bestaande opgaven toevoegen

Je klikt op de naam van de toetsactiviteit en kan beginnen met opgaven toevoegen. Je kunt bestaande opgaven toevoegen aan de toets via 'Zoek bestaande opgave'.

Wanneer je de gewenste opgave(n) hebt aangevinkt, klik je op 'Voeg toe aan activiteit'.

Ook kun je zelf opgaven ontwikkelen via 'Voeg opgave toe' rechtsonder in je scherm.

Tip: Voor uitleg en inspiratie voor alle mogelijkheden bij het zelf maken van opgaven, zie onze artikelen over alle werkvormen die beschikbaar zijn in Learnbeat.

De zelfgemaakte opgaven kun je beschikbaar stellen voor collega's via 'Plaats in bibliotheek'. Op het gele briefje kun je een boodschap achterlaten voor je leerlingen. Wens ze bijvoorbeeld succes, of geef ze een laatste tip.

Puntentoekenning

Per vraag ken je punten toe. In stapjes van 0,5 kun je het vakje met de '1' wijzigen naar het aantal punten dat je aan de vraag toe wil kennen. Deze punten gebruik je later om cijfers te bepalen.

Het is aan te raden jouw zelfgemaakte vragen te metadateren, wanneer je wilt bijhouden hoe leerlingen scoren op de verschillende cognitieve niveaus. Lees over de voordelen van het labelen van vragen in ons artikel over metadatering.

Wil je weten hoe je een toets afneemt? Bekijk dan het supportartikel over het afnemen van een toets.